Annons

Sofia Nerbrand: 21,46 i kommunalskatt kan inte vara skrivet i sten

Kristianstadsborna borde få mer valuta för pengarna. Och sänkt skatt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Valdebatt på Österänggymnasiet. Från vänster: Mikael Persson (V), Kalle Olofsson (S), Qalinte Dayib (C), Henny Tillberg (L), Sofia Nerbrand, Alexander Harrison (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD).
Valdebatt på Österänggymnasiet. Från vänster: Mikael Persson (V), Kalle Olofsson (S), Qalinte Dayib (C), Henny Tillberg (L), Sofia Nerbrand, Alexander Harrison (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD).Foto: Tommy Svensson

Du betalar 21,46 kronor i skatt till kommunen av varje hundralapp du tjänar om du bor i Kristianstad. Tillsammans ska de 86 000 invånarna förse staden med 4 132 276 miljoner kronor i år.

Men skattesatsen var okänd för flera ledande kommunpolitiker – däribland ordföranden i kommunstyrelsen Camilla Palm (M) – när jag ställde frågan under en debatt på Österänggymnasiet i fredags.

Annons

Inte heller storleken på kommunens budget var, pikant nog, bekant för dem. Cirka 7 miljarder kronor är svaret för 2022.

Och inget av partierna, förutom Vänsterpartiet, vill höja eller sänka skatten. Det säger något om deras förändringsvilja och fantasi. Status quo är tyvärr ledstjärnan.

Det är bra att politikerna försöker hålla sig inom de befintliga budgetramarna, men det vore välgörande om fler av dem vände på varenda sten för att undersöka om skattekronorna används till rimliga saker och på ett effektivt sätt.

Under valrörelsen pågår en överbudspolitik där den ansvariga justitieministern (S) i sista stund ropar 50 000 poliser. I Region Skåne tävlar S och M om vem som ska anställa flest.

”Inget av partierna, förutom V, vill höja eller sänka skatten. Det säger något om deras förändringsvilja och fantasi.”

Vilka av de politiska ledarna ställer dessa relevanta frågor: Arbetar de offentliganställda på ett smart vis? Har de rätt organisation och förutsättningar? God framförhållning? Med tanke på de absurt långa pass-, polisutrednings- och vårdköerna verkar det inte vara fallet.

Kommun- och regionpolitiker ansvarar för centrala verksamheter i välfärden: skola, omsorg och vård. Den absoluta merparten av de kommunala budgetarna går till detta. I Kristianstad används 40 procent till förskola och skola, omkring en tredjedel till äldre och personer med funktionsnedsättning och en tiondel går till socialt stöd.

Det här är viktiga storheter att ha med sig när man går och röstar på söndag. Dels för att utkräva ansvar, dels för att peka ut en riktning för framtida prioriteringar.

Så vad vill partierna göra i Kristianstad under nästa mandatperiod? Jag besökte valstugorna på torget för att se vilket material partierna delar ut till hugade spekulanter som tittar förbi.

I foldern jag fick av Moderaterna står det faktiskt under ett fotografi på Camilla Palm: ”nolltolerans mot slöseri med skattebetalarnas pengar”. Partiet föreslår att varje utgift i kommunen ska granskas kritiskt utifrån nytta och fokus på kärnverksamheterna.

Det vore förnämligt om så verkligen skedde, men tillåt mig tvivla att så blir fallet. Mycket få politiker och tjänstemän orkar dra ner eller helt sluta lägga pengar på saker som redan existerar. Till och med att ifrågasätta ekonomiskt stöd till obskyra föreningar kan väcka protester i olika fora. Enklare då att lova mer och fler anställda.

Annons

Får alliansen fortsatt förtroende att styra Kristianstad får vi hoppas att den går igenom varje budgetpost. Är den prioriterad? En offentlig uppgift? Löser vi uppgiften på rätt sätt?

Och först och främst går det att sänka kommunalskatten? Den slår mot alla hushåll, där de med lägst inkomster kommer att få det extra tufft under den tuffa lågkonjunktur som nu drar in.

I Storbritannien valdes på måndagen Liz Truss till ny ledare för Torypartiet och premiärminister. På hennes program står sänkta skatter för att uppmuntra till fler jobb och bättre ekonomisk utveckling. Hon är befriande kritisk till omöjlighetstänkare och en för stor stat.

Tänk om Sverige och Kristianstad hade fler politiker med denna inställning.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör. Följ henne på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons