Carolin Dahlman: Orättvist att sponsra körkort och fixa bostäder åt nyanlända

Gratis körkortslektioner. Förtur i bostadskön. Nästan lika hög pension som den som har jobbat hela livet... När politiker är övergenerösa mot nyanlända blir det orättvist och dyrt. Det får konsekvenser.
Ledare • Publicerad 30 december 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Tolv kvinnor från Mellanöstern, boende i Oskarshamn, får kör- och teorilektioner gratis, via ett bidrag på 378 000 kronor från länsstyrelsen.

För den skattebetalare som kanske har sparat och sommarjobbat för att ha råd att ta körkort framstå det nog som väldigt oschysst.

Att nyanlända får förmåner som svenskar måste betala för är problematiskt; det leder lätt till irritation. Risken finns att det går ut över dem som får förmåner av politikerna samt att tilliten i samhället sjunker.

Boverkets undersökning från 2019 visade att 135 kommuner gav nyanlända förtur till bostäder under året, 26 fler än året innan. Tro inte att det tas emot med glädje av den som lydigt och lojalt har köat för en bostad i åratal och trott att villkoren var lika för alla. Förvänta er snarare ett grymtande.

23 december berättade regeringen att den lägger 60 miljoner av våra skattepengar på att ”utveckla boendelösningar” för dem som får stanna enligt gymnasielagen. Åsa Lindhagen (MP) förklarade: ”Människor som kommer till vårt land ska få bästa möjliga förutsättningar att etablera sig här”. Men hur mycket får det kosta oss att hjälpa personer som ofta inte ens har asylskäl?

En annan uppenbar orättvisa är pensionerna. 1 januari höjs garantipensionen, vilket betyder att avståndet krymper mellan den som arbetat hela livet och den som inte har behövt ställa väckarklockan och kravla sig till jobbet en enda dag. ”Avståndet i inkomst mellan en kommunalare med snittinkomst efter 45 års arbetsliv är ungefär 1000 kronor om man jämför med en som inte har arbetat alls”, kommenterade LO:s pensionsexpert.

Att S rasar i opinionen är inte konstigt med tanke på det. Idag sker ju inte omfördelning från miljardärer till arbetare, utan från arbetare till arbetslösa bidragstagare, och S ger bort arbetarnas pengar till personer som får bidrag utan krav,. Det leder till ett väljartapp i arbetarrörelsen, där LO-medlemmarna strömmar till Sverigedemokraterna. Jag är övertygad om att det inte handlar om rasism utan om gammal hederlig rättvisa.

Visst måste det satsas på integrationen för att kostnaderna inte ska bli än högre på sikt, men det måste ske med respekt för dem som betalar – och det bör ställas betydligt högre krav än idag. Som alla vi andra borde de nyanlända behöva anstränga sig och kämpa. Självklart ska det vara ett krav att arbetslösa utan utbildning lär sig språket, pluggar till bristyrken och tar jobb som tidningsbud eller jordgubbsplockare.

Men det där med att ställa krav sitter långt inne för vår rödgröna regeringen. För några dagar meddelades att den föreslår språkplikt för den som får försörjningsstöd. Eller, nja…. Det handlar om att ”den enskilde vid behov ska delta i grundutbildning i svenska”, vad det nu kan betyda i praktiken. Och det handlar om en lagändring som – om den blir av – träder i kraft om ett år.

Man suckar. Man betalar. 2020 höjs kommunalskatten med i genomsnitt 9 öre.

.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.