Annons

Heltokigt att ge de ensamkommande amnesti nu

Migrationen frestar på Sveriges ekonomi. Att i dessa svåra tider ge en grupp som inte ens har skyddsskäl permanent uppehållstillstånd är därför både orättvist och destruktivt dyrt. Argumentet att de annars blir papperslösa håller inte.
Ledare • Publicerad 6 april 2020 • Uppdaterad 13 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljöpartiet har länge velat att de som fick stanna lite längre enligt den omstridda gymnasielagen i stället skulle få permanenta uppehållstillstånd, och den linjen håller partiet stenhårt fast vid. Just nu används coronakrisen som argument, då många av de unga riskerar att utvisas om de inte får jobb.

Men när svensk ekonomi är i urusel form är det snarare migrationsbantning som behövs.

Annons

För några dagar sedan kom Konjunkturinstitutet med en rapport, i vilken man spådde att svensk BNP kommer att falla med drygt 6 procent det andra kvartalet i år. "Sverige kommer att gå in i en synnerligen djup lågkonjunktur och det kommer att gå snabbt", kommenterade prognoschef Ylva Hedén Westerdahl (SVT 1/4).

Regeringen har försökt rädda den tuffa situationen via olika slags stödåtgärder, men de kostar alla pengar och ska betalas av någon. Miljarderna till kommuner och regioner kommer från statskassan eller lån från framtida skattebetalare. Generösare regler för a-kassa, karensdag eller korttidspermittering skyddar i stunden, men notan ska ju till slut hanteras. Och om företag går i konkurs försvinner en viktig intäktskälla som aldrig kan korrigeras via bidrag. Jobb i näringslivet kan inte ersättas med anställning i det offentliga där lönen kommer från skattebetalare. Det går inte i hop.

Situationen är helt enkelt svår och sätter fingret på vikten av att politiker förstår att fokusera på kärnuppgifter, vara restriktiva kring utgifter och våga säga nej.

Exempelvis behövs en sund syn på migrationen. Det är definitivt inte läge för än större generositet gentemot ensamkommande via permanenta uppehållstillstånd som Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling förespråkade när han mötte sin motsvarighet i Moderaterna, Maria Malmer Stenergard, i P1 Morgon på måndagen.

Hans argumentation är minst sagt svårt att förstå. Ling menade att 10 000-tals kommer att leva som papperslösa om vi inte gör något, vilket "är en ohållbar situation". Men den som inte får asyl ska ju faktiskt lämna landet – inte leva här som papperslös i ett skuggsamhälle. Att utforma nya regler för att vissa bryter mot de regler som finns är att belöna ett oacceptabelt beteende.

Även några debattörer i Aftonbladet använde som argument att amnesti "tryggar papperslösa som annars utifrån sin extremt utsatta position kan bli en risk vad gäller smittspridning och kriminalitet" (4/4).

Få står oberörda inför lidande. Röda korset har larmat för att allt fler ensamkommande lever i hemlöshet, blir kriminella och säljer sex (SVT 25/2). Detta är tragiskt naturligtvis, men att de därmed skulle få ännu mer hjälp är inte hållbart. "Staten och kommunerna som måste ta sitt ansvar", sa en man från Röda korset.

Men svenska skattebetalare har inget ansvar för alla som väljer att bo här. Vi behöver en transparent migrationspolitik med tydliga, rättvisa regler. Sverige klarar inte att skicka signaler om generositet; belastningen blir orimlig.

"Vår skyldighet är att hjälpa dem som har störst behov", sa Malmer Stenergard i P1 Morgon, vilket är en sund inställning. Alla seriösa politiker inser att de måste välja mellan olika intressen och prioritera – samt att de har skyldigheter gentemot sina egna skattebetalande medborgare. Men seriositet verkar inte vara MP:s grej.

Ling menade att "man måste kunna släppa sina ideologiska käpphästar" nu, men det gäller tydligen inte honom själv eller Miljöpartiet. För dem gäller ständigt allt åt alla med andras pengar.

Annons

Carolin Dahlman

.

.

Läs och se mer

Här saknas innehåll

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons