Annons

Klumpigt ägarbyte med fara för de äldre

Det är sista veckan i augusti. På söndag ska vård- och omsorgsboendet jag arbetar på drivas vidare från en privat ägare till en annan. På kontorets skrivbord ligger ett "veckobrev" med en lista över saker som bör göras och på vad som händer under veckan. Veckobrevet avslutas med orden (och jag citerar) "Under tiden gäller det för dig att ge de boende en så lugn och trygg omvårdnad du kan så att de störs så lite som möjligt av omställningen". Frågan är bara hur, skriver en undersköterska.
Vården • Publicerad 5 september 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur ska man kunna ge trygg omvårdnad när man inte har tillgång till de instrument och verktyd man behöver?
Hur ska man kunna ge trygg omvårdnad när man inte har tillgång till de instrument och verktyd man behöver?Foto: Erik Svensson

Hur ska detta vara genomförbart när man tar bort utrustning och material som krävs för att bedriva patientsäker vård? Blodsockermätare, termometrar, våg och blodtrycksmätare samlas in eftersom de tillhör ”gamla” ägaren. Akutväskan som innehåller denna utrustning får vara kvar tack vare att en sjuksköterska protesterar. Alltså ska vi ”samsas” om EN akutväska på FEM våningar om vi behöver ta någon kontroll på de boende. Därtill tar man bort bingospel, personalkyl, grytor med med.

”Det kanske inte låter så allvarligt att ta bort bingospel, men att få spela bingo är kanske veckans höjdpunkt för några av de boende ...”

Min irritation växer när det upptäcks att man även tagit alla så kallade palliativa lådor – som innehåller sådant som kan behövas vid vård av en person i livets slutskede och när någon gått bort. Det kanske inte låter så allvarligt att ta bort bingospel, men att få spela bingo är kanske veckans höjdpunkt för några av de boende och då påverkas de i allra högsta grad och blir absolut ”störda av omställningen”.

Annons

Dessutom vill man att vi personal under denna vecka ska utföra arbete utöver det vi redan gör, såsom att putsa fönster och städa allmänna utrymmen. Jag arbetar på en ganska vårdtung avdelning, och på senare tid har vi inte varit färdiga med morgonarbetet förrän vid elvatiden. Hur är det då tänkt att vi ska hinna med att putsa fönster? Vår arbetsmiljö blir i allra högsta grad påverkad när vi får svårt att ta våra raster som vi har laglig rätt till. Och det i sin tur påverkar såklart hur vi kan ta hand om de boende och deras upplevelse av omvårdnaden.

”Det måste finnas mycket bättre sätt att hantera en övergång från ett företag till ett annat ...”

För mig är det inte försvarbart att man tar bort utrustning som krävs för att kunna kontrollera en boendes hälsa. De är helt beroende av oss personal, och då underlättar man inte vårt arbete genom att göra såhär. Vi kan definitivt inte ge samma "lugna och trygga omvårdnad" som annars. Patientsäkerheten är i allra högsta grad hotad.

Det måste finnas mycket bättre sätt att hantera en övergång från ett företag till ett annat, någon sorts överlappning?

”Man ska ta hand om sin personal, sina medmänniskor och framför allt dem vi är på jobbet för varje dag: de äldre.”

Jag skriver inte detta för att hänga ut någon. Jag skriver detta för att jag tycker det är så pass allvarligt att det bör komma till omvärldens kännedom att det kan gå till såhär. Allra mest skriver jag det för att jag är besviken.

Man ska ta hand om sin personal, sina medmänniskor och framför allt dem vi är på jobbet för varje dag: de äldre.

Besviken undersköterska

Annons
Annons
Annons
Annons