Annons

Först i Sverige med organiserade PSA-tester

Nu har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att införa organiserade PSA-tester för män i åldrarna 50-70 år.
Debatt • Publicerad 26 juli 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Claudio Bresciani/TT

PSA-testet tas som ett enkelt blodprov och har funnits länge. Provet används för att visa risken för prostatacancer, den vanligaste cancersjukdomen. Men vi har läge sett att vissa testat sig oftare än nödvändigt medan andra inte har sökt sig till vården. Det skapar en onödig oro hos de som testar sig ofta och de som inte kommer till vården kanske inte får den vård de behöver i rätt tid.

Beslutet om att införa organiserade PSA-tester innebär att män i åldrarna 50-70 år kommer att erbjudas PSA-testning. De kommer att få information om vad testet innebär och var det går att vända sig för att bli testad. Genom att det nu införs en organisation för testningen kommer man också kunna få ett besked om när det är lämpligt att testa sig nästa gång. På så vis tas inte fler tester än nödvändigt. Det sparar resurser men framförallt minskar det oro hos männen.

Annons

Organiserad PSA-testning av det här slaget är vad Socialstyrelsen efterlyste i samband med att man avrådde från regelrätt screening. Kostnaden för verksamheten beräknas uppgå till 8 miljoner kronor, men bedömningen är att på tre till fem års sikt ska införandet av testning vara kostnadsneutralt. Detta eftersom man räknar med att onödiga tester som idag görs ska minska samt att behandling kommer kunna sättas in i ett tidigare skede för de som är drabbade av cancer.

Utöver organiserade tester kommer ett prostatacancercentrum att inrättas i Skåne. Prostatacancercentrum innebär inte att vården i sig koncentreras. Istället handlar det om att skapa en organisation som förenklar och förbättrar möjligheterna att sprida kunskap och forskning samt att koordinera arbetet i hela Skåne. Vi ser att detta är nödvändigt, samtidigt som testningen utökas måste också vården för dem som diagnostiseras med prostatacancer bli ännu bättre.

Genom införandet av organiserad PSA-testning kommer färre män behöva oroa sig över prostatacancer och fler diagnoser kommer kunna ställas i ett tidigare skede. Samtidigt inför vi en organisation, prostatacancercentrum, för att skapa en bättre vård för de som blivit diagnostiserade. Vi ser att bägge delarna kompletterar varandra och nu tar vi två viktiga steg för en bättre prostatacancervård för alla män i Region Skåne.

Henrik Fritzon (S)

Regionstyrelsens ordförande

Anna-Lena Hogerud (S)

Regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons