Annons

Kristianstadsbornas framtid under lupp i tio dagar

Kristianstadsborna kan bli bättre på att engagera sig för klimatet, miljön och staden. De menar trion som står bakom årets program under Framtidsveckan.
Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2019 • Uppdaterad 5 september 2019
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening, Beata Svensson, kommunens Agenda 21-samordnare och Bo Olsson, också aktiv i FN-föreningen, har alla personliga favoriter i årets program.
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening, Beata Svensson, kommunens Agenda 21-samordnare och Bo Olsson, också aktiv i FN-föreningen, har alla personliga favoriter i årets program.Foto: Victor Lindstammer

För sjätte året i rad kommer Framtidsveckan att sätta ett särskilt fokus på frågor som rör miljö, klimat och social hållbarhet. I år kommer det också vara fokus på demokrati.

– Vi vill att vår kommun ska vara hållbar och att människor ska ha inflytande över sina liv, säger Jan Lindelöf, ordförande för Kristianstads FN-förening.

Annons

Kristianstads civilsamhälle tog initiativ till Framtidsveckan 2014 och sedan dess har olika föreningar engagerat sig. Numera är även kommunens Agenda 21-kontor en samarbetspartner.

– Vårt syfte är att sätta särskilt fokus på de här frågorna. Vi vill väcka nya tankar så att hållbarhet kommer upp på ytan. Vi jobbar med detta hela året men intensifierar arbetet under Framtidsveckan, säger Beata Svensson, Agenda 21-samordnare.

Målet är att sprida kunskap och väcka diskussioner så att Kristianstadsborna kan fatta medvetna beslut i sin vardag. Men också att föreningarna som på olika sätt jobbar med miljö- och klimatfrågor ska kunna inspirera varandra.

– Veckan ska ge effekt för hela året, säger Bo Olsson från FN-föreningen.

Nytt för i år är att veckan pågår under tio dagar, från 14 till 22 september.

– Vi vill ha två helger så att vi kan fånga upp dem som är lediga lördagar och söndagar, säger Beata Svensson.

Invigningen ska hållas på Lilla Torg lördagen den 14 september klockan 11.00. Då kommer bland annat kommunfullmäktiges ordförande Bo Silverbern (M) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Anders Thell (S) att tala och en hel del företag kommer att finnas representerade.

FN:s 17 globala hållbarhetsmål, Agenda 30, ligger till grund för Framtidsveckan.
FN:s 17 globala hållbarhetsmål, Agenda 30, ligger till grund för Framtidsveckan.Foto: Victor Lindstammer

Programmet innehåller allt från provsmakning av rättvisemärkt choklad till hur vi kan bygga hus med hållbara material. Och precis som vanligt ska sopkommissionen ska genom sin musikal lära kommunens förstaklassare att källsortera sitt skräp.

Något som ligger i tiden angående de pågående diskussionerna om Kristianstads stadskärna är punkten om hållbar konsumtion, menar Jan Lindelöf.

– Då kommer en forskare från Lunds universitet till Gallerian och vi hoppas att lokala handlare kommer att delta. Det känns aktuellt.

Annons

Också klimataktivisterna Extinction Rebellion som uppmärksammats för sina auktioner i Malmö kommer att närvara med fokus på vad vi kan göra annorlunda.

Fridays for future kommer arrangera en demonstration genom stan den 20 september, samma dag som rörelsens globala vecka inleds.

Vilka punkter i programmet är era personliga favoriter?

– Jag ser fram emot punkten positiva pengar och bankväsendet. Vad är pengar? Hur upplever vi pengar? säger Beata Svensson.

– Något som jag tycker är spännande är panelsamtalet vi ska ha på Gamlegårdens centrum. En politiker från varje parti ska diskutera visionen för Näsby 2030 och debatten ska ledas av Kristianstadsbladets Mosaikredaktion, säger Jan Lindelöf.

– Tyvärr krockar några punkter i programmet för samtidigt som politikernas panelsamtal så är det en pilgrimsvandring som kyrkorna arrangerar. Fokus är ett hållbart liv. Östermalmskyrkan ska också ha lite praktisk inriktning under SFI-undervisningen, säger Bo Olsson.

Hur ser engagemanget för de här frågorna ut i Kristianstad?

– Fridays för future, till exempel, är en ungdomsrörelse men här är det mest pensionärer som är engagerade. Men vi kan inte bestämma vilka frågor ungdomarna ska driva eller hur de ska göra det. Det måste komma underifrån, säger Bo Olsson.

– Ja, det kunde ha varit bättre. Det är svårt att upprätthålla ett lokalt engagemang, säger Jan Lindelöf. Men tittar man på olika rankningar så är Kristianstad ganska bra i alla fall när det gäller miljö och klimat. Det är värre med den sociala hållbarheten, det är stora skillnader mellan Näsby och Åhus.

Fakta

Framtidsveckan

Datum: 14-22 september

Veckan sponsras bland annat av Regionmuseet, som lånar ut sina lokaler, Sparbanken Skåne, kommunen och Naturum.

Arrangemanget är ett samarbete mellan FN-föreningen, Naturskyddsföreningen, Röda Korset, Oppmanna Vånga Hembygdsförening, Högskolan Kristianstad, ABF, Studiefrämjandet, Sensus och Folkuniversitetet.

Hela programmet går att läsa på www.kristianstad.se/framtidsveckan

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons