Klimatvänlig matlagning utomhus
En av programpunkterna för Naturskyddsföreningens tillresta medlemmar gick under namnet Food jam. På gården Fagraslätt utanför Fjälkinge samlades ett 50-tal medlemmar för att helt enkelt laga mat, men det var inte vilka ingredienser som helst. Konsumenter får vara aktiva för att få tag på höstärt, gråärt och åkerböna.
Arrangemanget genomfördes tillsammans med matkonsulten Andreas Malmgren från Hushållningssällskapet i Skåne. Det är en del av hans projekt kallat ”Samverkan för ökad konsumtion av regionala baljväxter” och han bidrog med såväl undervisning, inspiration som matlagning.
– Det är fokus på hur man ska få fler intresserade av och äta baljväxter. Vi har tagit fram tio recept men valde idag ut fyra av dem. Mat är ett fantastiskt verktyg för att få folk att kommunicera. Alla har sin inställning till mat.
Men varför just baljväxter och vad är det?
– Det finns jättemånga sorter, sötlupin, gråärta, höstärta, gula ärtor, åkerböna, bondböna och rättviksärta, säger Andreas Malmgren.
– Fler odlare ser fördelarna med att till exempel samordna baljväxter med vete eller havre för positiva effekter i lantbruket. Sedan vill vi gärna att gamla svenska kultursorter väcks till liv och de är nyttiga. En annan aspekt är att bidra till klimatavtrycket. Baljväxter kan vara ett bra alternativ till kött som proteinkälla. Jag säger inte att man ska sluta äta kött, men att man kan hitta en bra balans. det är bättre att köpa lite dyrare lokalt kött som man vet var det kommer ifrån och så kan man exempelvis sluta med det importerade köttet.