Annons

Fler tvångsundersöks för gonorré

Sedan 2015 har 23 personer i Skåne tvingats till undersökning för att se om de bär på sexuellt överförbara sjukdomar. Skåne är det län där näst flest i landet tvångsundersöks för detta, eftersom de håller sig undan.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2019
Kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré.
Kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Könssjukdomar som klamydia och gonorré är allmänfarliga sjukdomar och därför finns det en anmälningsplikt för sjukdomarna. Det innebär även att den som är smittad ska uppge vilka sexuella partners denna har haft.

Men en del personer som får besked om att de ska låta sig testas för eventuella smittor har hållit sig undan och inte kommit till provtagning, trots flera påminnelser, telefonsamtal och delgivningar via stämningsmän. I sådana lägen tar smittskyddsläkarna till det sista vapnet: tvångsundersökning. Via förvaltningsrätten ansöker smittskyddsläkaren om att personerna ska dömas till tvångsundersökning. När domen går igenom innebär det att polisen kan hämta individen och ta denne till provtagning.

Annons

Sedan 2015 har ett hundratal beslut fattats i Sverige om sådana här tvångsundersökningar. Det visar en genomgång som Nyhetsbyrån Siren har gjort med hjälp av arkivtjänsten Acta Publica.

– När det gäller tvångsundersökning utgör klamydia och gonorré bulken av alla fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Siren.

– Det här är ett sista steg om man i sitt smittspårningsarbete dyker på en person som absolut vägrar att följa de förhållningsregler man får för att förhindra att fler blir smittade, säger Anders Tegnell och tillägger:

– Man kan säga att det är ett skydd för befolkningen mot individer som inte tar sitt ansvar.

Sirens genomgång visar att förvaltningsrätterna har beslutat om tvångsundersökning i 104 fall sedan 2015, 100 av dessa gäller män och 4 kvinnor.

Förvaltningsrätterna i Stockholm och Malmö har fattat flest beslut medan domstolen i Luleå inte fattat något alls under perioden. I Stockholm är det 26 fall, i Malmö 23 och i Göteborg 13. Hittills i år har tre skåningar fått beslut om tvångsundersökning. Ett fall rör en 39-årig man som redan i början av juni fick besked av smittskyddsläkare om att han måste testa sig. Men han har inte gått till någon av de mottagningar han blev rekommenderad, inte haft kontakt med vården och delgivningsmän har misslyckats med att få tag i honom. Förvaltningsrätten bestämde i mitten av juli att han ska tvångsundersökas.

– Han har inte hörsammat smittskyddsläkarens anmaningar. Han har utsatt sig för en konkret smittrisk och han kan med fog misstänkas bära på en allmänfarlig sjukdom och det finns en påtaglig risk att andra människor kan smittas. Yrkad provtagning förorsakar endast ett obetydligt men för mannen, skrev smittskyddsläkaren i sin ansökan.

Utöver gonorré och klamydia klassas bland annat hiv, tuberkulos och hepatit A-E som allmänfarliga. Just gonorré har ökat stort på senare år. 2018 smittades 2 700 personer, mot 800 för bara några år sedan. 76 procent av de smittade är män. Gruppen män som har sex med män utgjorde hälften av alla rapporterade gonorréfall 2018 med flest fall i åldersgruppen 25–34 år (44 procent).

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons