Annons

Mörka timmen ”Earth hour” är knappt mätbar

En timmes mörker. På lördag är det dags igen för kampanjen ”Earth hour”. I Kristianstad släcks bland annat Rådhuset och flera offentliga platser. Men effekten av den mörka timmen är inte ens mätbar, enligt Eon.
Kristianstad • Publicerad 29 mars 2019
Earth Hour Stora Torg Kristianstad, 2017.
Earth Hour Stora Torg Kristianstad, 2017.

Under lördagen är det återigen dags för världens störta miljömanifestation: Earth hour. Under förra årets Earth hour släckte en miljard människor (188 länder) ljuset för klimatet enligt WWF.

Kristianstads Kommun har deltagit i kampanjen sedan år 2009 och även i år släcks lampor runt om i kommunen. Ljuset slocknar klockan 20.30 och tänds först igen en timme senare. Det blir bland annat mörkt inuti Rådhuset, på Stora och Lilla Torg samt på offentliga platser som Västra och Östra Storgatan.

Annons

Men den faktiska elförbrukningen sjunker inte nämnvärt. Inte ens mätbart.

– För tio år sedan kunde man se en tydlig påverkan av Earth hour. Men med omställningen till LED- och lågenergilampor plus allt annat som hela tiden tuggar i bakgrunden: så som bredband, nätverk och varmvattenberedare, gör att man inte längre ser någon sådan stor skillnad, säger Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon.

– Det händer nästan ingenting på totalförbrukningen. Men vi tycker ändå det är en viktig symbolhandling med Earth hour, som visar på att det är viktigt att fundera över sin energiförbrukning.

Sigrid NurboSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons