Annons

Emma Pilthammar: Emma Pilthammar: Vi ungdomar har nog med press på oss från alla möjliga håll

För varje dag som går, oroar jag mig mer och mer för framtiden. Stressen är mer påfrestande än någonsin. Samhället har formats på ett sätt som gör att man hela tiden måste prestera, prestera, prestera.
Emma Pilthammar
Publicerad 21 mars 2018
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Emma Pilthammar pluggar sista året på C4-gymnasiet. Hon skriver om stressen som ungdomar känner inför att prestera på alla plan.
Emma Pilthammar pluggar sista året på C4-gymnasiet. Hon skriver om stressen som ungdomar känner inför att prestera på alla plan.Foto: Privat

Är utbildning viktigare än bildning? Tittar man på det svenska betygssystemet ser man att olika kriterier ska uppfyllas av eleven för att denne ska få ett visst betyg. Det handlar alltså inte om hur man växer som människa genom interaktion med andra för att utvecklas, utan mer om hur väl man presterar i förhållande till betygskriterierna.

Säger ditt slutbetyg hur duktig du är på ett visst ämne? Jag skulle säga att det inte nödvändigtvis behöver vara så. Jag är duktig på att skriva nyanserat, lämna in uppgifter i tid och är ofta omtyckt av lärare, men det betyder inte att jag har förstått ämnet eller uppgiften till hundra procent.

Annons

Det finns säkert någon annan i klassen som har svårt för att skriva och formulera sig, men som besitter mer kunskap än mig. Jag upplever att vi lever i en värld där det blir viktigare hur man ser ut, hur man klär sig och hur man presterar i skolan och på jobbet.

Sociala medier tror jag är en stor bov i detta. Det är lätt att jämföra sig med andra och vi delar bara med oss av det goda i livet, vilket kan orsaka stress hos många, att andra verkar ha det så himla perfekt.

Vi ungdomar är inte heller lika fria som man var förr, mycket hemskheter händer idag ute på gatorna och därför tror jag att föräldrar har blivit mer beskyddande. Förr gick barnen iväg och fiskade en mil bort, nu vågar man knappt låta dem gå utanför tomtgränsen.

Ett typiskt uttryck från den äldre generationen är: “Dagens ungdomar är lata”. Jag tror att det är svårt att jämföra dagens ungdomar med ungdomar för till exempel femtio år sedan. Vad är definitionen av att vara ”lat”? Förmodligen menar de äldre att vi inte är lika fysiskt aktiva och arbetsvilliga som de var när de var i samma ålder. Men faktum är, att idag tar sociala medier upp en stor del av vårt liv.

Det behöver inte betyda att vi är lata.

Ungdomar är med och driver samhället framåt på många sätt. I dag jobbar man inte bara i mataffär eller på industri, utan också med sociala medier som verktyg. Vi har hur många framgångsrika människor som helst som tjänar bra pengar på till exempel Youtube eller som bloggare.

Jag själv använder min Facebook för att marknadsföra produkter som jag är återförsäljare för, vilket inte alltid är lätt och det är tuff konkurrens. Unga jobbar på sätt som är helt nya för den äldre generationen, därför tror jag att de inte riktigt förstår att det också är arbete, som vilket annat jobb som helst.

Vi ungdomar har nog med press på oss från alla möjliga håll. Samtidigt som man ska ha toppbetyg i alla skolämnen, ska man ta körkort, planera studenten, fixa sommarjobb, fundera på högskoleutbildning och umgås med familj och partner.

Frågan är hur vi ska lösa problemet?

Det måste vara bättre att vi tillsammans kommer fram till ett svar, istället för att fortsätta ha en dålig bild av dagens ungdomar.

Annons

Det sistnämnda ökar egentligen bara problemet.

Annons
Annons
Annons
Annons