Annons

Näringsliv med integration i fokus: Dags att gå från ord till handling

”A little less conversation, a little more action”. Med inspiration från Elvis inleddes Ledarskapsdagen som denna gång riktade fokus mot integrationen.
Kristianstad • Publicerad 4 november 2019 • Uppdaterad 6 november 2019
Jens Skarp, arbetsmarknadskonsulent i Östra Göinge, berättade om hur deras arbete med tillgänglighet varit framgångsrikt för att få nyanlända i jobb. Det var ett av många exempel som lyftes fram när Ledarskapsdagen satte fokus på integration.
Jens Skarp, arbetsmarknadskonsulent i Östra Göinge, berättade om hur deras arbete med tillgänglighet varit framgångsrikt för att få nyanlända i jobb. Det var ett av många exempel som lyftes fram när Ledarskapsdagen satte fokus på integration.Foto: Lasse Ottosson

– Många av de utmaningar samhället har i dag bottnar i utanförskap. Där kan vi alla bidra och ju fler som gör det desto bättre samhälle får vi, säger Niklas Larsson, vd Länsförsäkringar Östra Göinge-Kristianstad.

Han förklarar att man vid tidigare sittningar med näringslivet i nordöstra Skåne allt som oftast landat i att det är inom integrationen och assimilering som det finns behov att göra mer.

Annons

– Integrationen är en sådan nyckelfaktor och det är nu dags att gå från ord till handling, säger han.

Det är femte gången Ledarskapsdagen arrangeras och den här gången var det Länsförsäkringar som stod som värd. Drygt ett 60-tal deltagare från både näringsliv och organisationer hade samlats. Dels för att få goda exempel på vad som görs för att förbättra integrationen i nordöstra Skåne, dels för att få konkreta tips och råd om vad man själv kan göra.

Maria Asklund, planeringsstrateg på Kristianstads kommun gav perspektiv på vad integration egentligen är, men gav också en del lokal statistik kring migrationen. Bland annat att Kristianstad ifjol tog emot 385 personer, medan samma siffra i Östra Göinge låg på 229. Hon berättade också att det är fler som tar sig vidare från etableringsprogrammet.

43 procent i Kristianstad har fått någon form av sysselsättning efter programmet. För resterande nordöstra Skåne ligger man på runt 40 procent. För några år sedan låg siffran på under 20 procent.

– Där har det sett sorgligt ut, men nu är vi på väg framåt, sa Asklund.

Jens Skarp, arbetsmarknadskonsulent i Östra Göinge, berättade om Göingemodellen där tillgänglighet och möten lett till många goda exempel där nyanlända kommit i arbete. Just mötet lyftes fram som en enkel, men oerhört viktig faktor för man ska lyckas med matchningen.

– Jag tror det är viktigt man öppnar för olika insatser så att man kommer in på ett bra sätt, säger Henrik Strand, vd ABK, som också berättade att bostadsbolaget lägger omkring 20 miljoner i sin driftsbudget på bosociala aktiviteter.

Målet med dagen, som avslutades med en workshop, var att få företagarna att vilja delta i de olika aktiviteter som görs för att förbättra integrationen i nordöstra Skåne.

Enligt Frida Borgström på Länsförsäkringar var responsen mycket stor och så gott som alla deltagarna valde att skriva upp sig.

Niklas Larsson, vd Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tillsammans med projektledaren Frida Borgström som vid dagens slut hoppades på att näringslivsrepresentanterna skulle registrera sig för någon av de projekt som finns för att stärka integrationen.
Niklas Larsson, vd Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tillsammans med projektledaren Frida Borgström som vid dagens slut hoppades på att näringslivsrepresentanterna skulle registrera sig för någon av de projekt som finns för att stärka integrationen.Foto: Lasse Ottosson
Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons