Nu leker tennislivet i Yngsjö igen

Åhus Artikeln publicerades

Racken svingas som aldrig förr i Yngsjö. Den nya tennisbanan, som färdigställdes 2012, la upp för en riktig smash för klubben som nu känner vindpustar från fornstora dagar.

Med en vass forehand slår Oskar Elmevik, sju år, ett slag som passerar pappa Anders vänstra sida. Kanske inte helt oväntat. I den årligt återkommande tävlingen Sommarblixten, som spelades den 19 juli, kom Oskar till final i sin åldersgrupp.

Anders Elmevik är ordförande i Yngsjö tennisklubb sedan 2010. Han berättar om några år med god medlemstillströmning.

– Många pratar om den gamla goda tiden, men de nivåerna kommer vi nog inte upp till igen.

  Sommarkurser

  I juli deltog ett 80-tal tennisentusiaster i sommarkurser under tre veckor. En tränare från Hässleholms tennisklubb kom ut och höll i undervisningen.

  – Man märker att tennisen växer igen. Det är många i min ålder som kommer hit, säger 43-årige Anders Elmevik som till vardags är näringslivschef i Kristianstads kommun.

  – Vi är många här som växte upp med Wilander och Edberg. Och många av våra barn har följt med oss.

  Han berättar att ett 50-tal familjer är engagerade i klubben. Medlemsantalet uppgår till kring 200.

  – Alla är inte aktiva, vissa betalar för att de vill stötta klubben så att den kan finnas kvar.

  Fick 25 000

  Tennisklubben har två banor. Länge var den som är närmst vägen eftersatt. Anders Elmevik minns att han stod och tittade över banan en dag för fyra år sedan.

  – Då kom det fram en kille och vi började prata. Jag sa ”vi måste göra något åt banan”. Han sa ”jag ger klubben 25 000 kronor”. De pengarna gjorde att vi kom över en mental puckel.

  Efteråt sökte klubben pengar från Riksidrottsförbundet och kommunen. Båda gav stöd åt upprustningen av banan som skulle kosta sammanlagt kring 250 000 kronor. Styrelsen, som hade erfarenhet av både projektering och bygg, kavlade upp ärmarna och skred till verket. I maj år 2012 stod en ny tennisbana klar.

  Träningsplank

  Det senaste färdigställda projektet är ett högt träplank som ligger mellan de två tennisbanorna. Där det är gratis och fritt fram för alla att slå bollar. Där finns även ett minitennis-nät att dra fram.

  Trots lyftet som ägt rum den senaste tiden har klubben inga tankar på att bli mer engagerade i tävlingsspel.

  – Yngsjö är främst en sommarklubb och kommer förbli det.

  – Vi arrangerar Sommarblixten som vår årliga tävling, men det är fortfarande en sak som gäller: Gladast vinner.