Annons

Akademien har planer för Frostensons avgång

Svenska Akademien har planer på att starta en ny utredning om ledamoten Katarina Frostenson inte avgår frivilligt. Det uppger ständige sekreteraren Anders Olsson till nyhetsbyrån Reuters.
Akademikrisen • Publicerad 13 oktober 2018
Anders Olsson, Svenska akademiens tf ständige sekreterare, i Börshuset i Stockholm.
Anders Olsson, Svenska akademiens tf ständige sekreterare, i Börshuset i Stockholm.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan tidigare står det klart att majoriteten av ledamöterna i Svenska Akademien står bakom en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna sin stol frivilligt. Nu uppger ständige sekreteraren Anders Olsson till Reuters att man har ytterligare en åtgärd redo om Frostenson inte lämnar. Tidigare har Anders Olsson uppgivit till Dagens Nyheter att det inte går att tvinga en ledamot att lämna Akademien.

– Akademien har enhälligt beslutat om en resolution där vi ber henne att dra sig tillbaka frivilligt. Om det inte sker kommer vi att starta en ny, opartisk utredning av Frostensons överträdelser av våra stadgar. Det är den andra delen av resolutionen, säger han till Reuters.

Annons

Ledamoten Per Wästberg har sagt i P1:s "Söndagsintervjun" att "en majoritet" är överens om resolutionen.

– Den finns två reservanter, annars är det enigt, sade han.

Anders Olsson uppger till Reuters att den tidigare advokatutredningen varit "otillfredsställande" och innehållit vissa brister. Frostenson var aldrig en del av utredningen och resultaten utvärderades för snabbt, enligt ständige sekreteraren.

Katarina Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som i förra veckan dömdes av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt.

Fallet med kulturprofilen blev upprinnelsen till krisen inom Akademien – i november förra året vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen. Något som fick Akademien att tillsätta en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna.

I advokatutredningen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

Enligt Anders Olsson kommer den nya utredningen som kan tillsättas att fokusera på den striktare tolkningen av Akademiens stadgar, där ledamöterna hålls personligt ansvariga för att inte läcka uppgifter.

– Eftersom Kulturprofilen har utnyttjat informationen för sina egna syften är Frostenson enligt de nya tolkningarna ansvarig även för hans handlingar, som om hon hade begått dem själv, säger Olsson till Reuters.

Ann Edliden/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons