Feminism och samhällskritik skapar svidande spänning

bokrecension Artikeln publicerades
Louise Boije af Gennäs
Foto: Anna-Lena Ahlström
Louise Boije af Gennäs

Louise Boije af Gennäs fick stor uppmärksamhet när hon bytte författarspår och debuterade som thrillerförfattare i våras. Redan nu är uppföljaren ”Skendöda” här, andra delen i den samhällskritiska ”Motståndstrilogin”. Recensenten Kerstin Bergman har läst.

Samtidsthriller

Skendöda

Författare: Louise Boije af Gennäs

Förlag: Bookmark

Visa mer...

Efter ”Blodlokan” i våras kommer redan nu ”Skendöda”, andra delen i Boije af Gennäs så kallade Motståndstrilogi. Sara fortsätter sitt sökande efter svar om vad som låg bakom pappans död samtidigt som hon och familjen utsätts för psykisk terror, och läsaren får samtidigt veta ännu mer om den svenska verklighetens myndighetsmissbruk och skandaler.

Kombinationen av psykologisk thriller och samhällskonspirationer fungerar väl, och skildringen av det gungfly tillvaron blir när man inte kan lita på någon eller någonting skapar en ångestfylld stämning. Temat kretsar kring korruption, ekonomisk och moralisk, och den feministiska vinklingen är mer framträdande än i första delen.

Som fristående roman fungerar ”Skendöda” dåligt då inga frågor egentligen besvaras och inget klaras upp. Det är dock spännande hela vägen och är det bara att hoppas att alla trådar knyts ihop i trilogins avslutande del.