Annons

Hypnotisör från Österlen tävlar i ”Talang”

Han jobbade som brevbärare och ägnade sig åt wrestling. Men livets kast kan vara tvära. Dan Ahtola, boende i Smedstorp på Österlen, växlade karriär och utbildade sig till hypnotisör. Och på fredag tävlar han i TV4:s populära program ”Talang”.
Smedstorp • Publicerad 23 januari 2019
Dan Ahtola har hållit på med hypnos sedan 2013. På fredagskvällen tävlar han i ”Talang”.
Dan Ahtola har hållit på med hypnos sedan 2013. På fredagskvällen tävlar han i ”Talang”.

Den 37-årige fyrabarnspappan inledde en karriär som hypnotisör mest av en slump.

– Min fru hittade en bok i en secondhand-affär. Jag såg den och fastnade direkt. Jag hade sett hypnos på tv när jag var barn, berättar han.

Annons

Han liknar det nyvaknade intresset vid en tankesnöboll. Han började först på egen hand, intresset växte och efter bara ett halvår hade han sin första föreställning. Sedan har han också gått i utbildning hos en hypnotisör i England.

Under årens lopp har han uppträtt bland annat på Grand i Simrishamn och på Kiviks marknad . Han har en egen hypnosmottagning i Baskemölla.

Att uppträda som scenhypnotisör och använda hypnos som terapi är väsensskilda sysselsättningar, enligt Dan Ahtola.

– Det är som att jämföra en kock och en knivkastare. Båda använder kniv men det är helt skilda jobb, säger han.

Tidigare bodde han och hustrun i Malmö, men flyttade ut på landet när de fick barn. I Smedstorp har familjen varit bosatt sedan i mars.

I samband med att Dan Ahtola fick upp ögonen för hypnos var han pappaledig. Dessutom hade han skadat handen. Det gjorde att han inte kunde gå tillbaka till jobbet som brevbärare, något som han inte ångrar i dag när han ska bli ”Talang”-stjärna.

Wrestling, som han kallar underhållningsvåld på scen, har han också lagt på hyllan.

Det tredje avsnittet av den här säsongen av ”Talang”, där han medverkar, är inspelat. I vanlig ordning får Dan Ahtola inte säga hur det gick i programmet. Men han ser fram emot att se hur han framställs i rutan i färdigklippt skick.

– Det känns spännande och roligt. Jag hade inte sett ”Talang” innan. Jag visste inte vad det gick ut på.

Han ställde upp i ”Talang” för att han tror att många har fördomar om hypnos, och han vill berätta vad det går ut på.

Annons

Är det inte farligt, man ska väl inte hypnotisera folk hur som helst?

– Nu har du fördomar. Jag vill visa vad hypnos är. Det är inte farligt. Det handlar om tillit mellan den som hypnotiseras och hypnotisören, skapa ett förändrat medvetandetillstånd där man stänger vissa delar av sinnet, släpper fram det kreativa.

När Dan Ahtola i början av sin karriär började uppträda var han nervös och hade scenskräck. Men det har han kommit över nu.

Hur gjorde du det?

– Med hjälp av hypnos såklart.

Dan Ahtola arbetar både inför publik som underhållande hypnotisör och som hypnotisör med terapi.
Dan Ahtola arbetar både inför publik som underhållande hypnotisör och som hypnotisör med terapi.Foto: Pressbild

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons