Respektfullt gentemot mormor

bokrecension Artikeln publicerades
Kalle Hedström Gustafsson debuterar.
Foto: Kajsa Göransson
Kalle Hedström Gustafsson debuterar.

Kalle Hedström Gustafsson debuterar med ett respektingivande och bildspråkligt säkert verk, menar recensent Jan Karlsson.

Mormorordning, hägringsöar

Lyrik

Författare: Kalle Hedström Gustafsson

Förlag: Norstedts

Debutant 2019

Om ett diktverk kan vara lågmält högstämt, så är Kalle Hedström Gustafssons debutbok ”Mormorordning, hägringsöar” ett exemplariskt försök. Här finns en mormor med bruten lårbenshals och tilltagande demens, fixerad i vardagliga situationer, på ställen som vårdcentralen och frisersalongen. Men kronologin är godtycklig och hennes intresse för skärgårdsväxternas namn konstant; platsen är Oxelösund med omnejd.

Debutanten (född 1986) varvar sakliga prosapoem med längre sviter i den milt uppbrutna syntaxens tecken. Gärna närmar han sig det rituella och ceremoniella, i kyrkan, i eget gravskapande, i en arkeologisk utgrävning. Taxonomin och liturgin är följeslagare och ordningsskapare. Fauna och fossil hör människan till. Om det någon gång blir överdrivet vackert och trivialt (”abborrfjällens pärlemorskiftning”) så präglas både naturen och kulturen, förutsättningen och skriften, av en osentimental hård kärna.

Genom respektfullheten gentemot mormor och traditionsbärandet växer Hedström Gustafssons till ett osedvanligt respektingivande och bildspråkligt säkert debutverk.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.