Pyssla, pynta och gör påskens sötaste ägg
Påskägg med kokos
16 stycken
1,5 timmar
Du behöver:
50 g smör
3 1/2-4 dl riven kokos
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl ekologisk ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
Garnering:
200 g mörk choklad
100 g vit choklad
karamellfärg, valfri färg strössel
Smaksättning:
rivet skal av 1 lime, gärna obesprutad
2-3 droppar pepparmint
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i övriga ingredienser. Blanda i valfri smaksättning om så önskas.
2. Ställ för att svalna i kylen, cirka 30 minuter.
3. Forma till ägg och ställ i frysen cirka 20 minuter. Smält den mörka chokladen under tiden.
4. Doppa äggen i den smälta chokladen och ställ kallt i 20 minuter.
5. Dekorera äggen med vit choklad blandad med karamellfärg eller vit choklad och strössel.
Veganska påskägg med choklad
ca 30 ägg
Små fina påskägg som går att dekorera efter sin egen fantasi, använd olika sorters choklad och doppa i kokos, hackade nötter eller frystorkade hallon.
Detta blir lätt en ny plockfavorit oavsett om du är vegan eller inte.
Du behöver:
2 1/2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1/2 dl mandelmjöl
2 msk lönnsirap
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl hallon (frysta tinade eller färska)
1 dl mango (fryst tinad eller färsk)
1/2 dl finhackade torkade aprikoser
ca 80 g vegansk mörk choklad
Garnering:
Frystorkade hallon
Kokosflingor
Pumpakärnor
Nötter
Gör så här:
1. Mixa havregryn, kokosflingor, mandelmjöl, lönnsirap och vaniljpulver i en matberedare eller med stavmixer i en bunke. Halvera degen och lägg i två bunkar.
2. Lägg hallon i den ena bunken och mango i den andra. Mixa var för sig med stavmixer så du får en rosa deg och en gul deg.
3. Hacka aprikoserna och blanda ner dem i den gula degen. Låt stå i kyl så att degarna blir kalla och går lätt att rulla.
4. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke och smält i vattenbad. Rulla degen till små äggformade godisar och doppa halva godisen i chokladen.
5. Garnering: Doppa chokladdelen i tex frystorkade hallon, kokosflingor finhackade pumpakärnor eller finhackade nötter.
Läs noga innehållsförteckningen på chokladen.
Gör glutenfri: välj glutenfria havregryn framställda av ren havre.
Marsipanklädda påskrullar med dadlar
15 st
120 g urkärnade dadlar
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl mandlar
5 msk kakao
0.5 dl kokosolja
2 msk starkt bryggt kallt kaffe, eller vatten
220 g tårtlock marsipan
50 g mörk choklad, eller vit choklad, hackad
1 dl karamellströssel
1. Mixa ihop alla ingredienserna till smeten i en matberedare monterad med knivblad. Rulla smeten till två långa rullar, ca 2 cm breda. Klä in rullarna med marsipan och skär i ca 5 cm långa bitar.
2. Smält chokladen varsamt över vattenbad eller i mikro. Doppa kortsidorna (som inte är marsipanklädda) i chokladen och sedan i strössel. Låt stelna på bakplåtspapper.
Äggtoddy de luxe
Har du testat en riktigt god äggtoddy?
4 äggulor
0,75 dl strösocker
1 vanijstång
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
0,5 krm riven muskotnöt
ev lite finrivet apelsinskal
1. Vispa ihop äggulor och strösocker till en ljus och fluffig smet i en bunke.
2. Skrapa ut fröna från vanijstången i en kastrull över värme och häll på mjölk, vispgrädde och riven muskotnöt.
3Ta kastrullen från värmen precis innan det börjar koka och häll försiktigt över i äggsmeten under omrörning. Tillsätt finrivet apelsinskal (kan uteslutas) som smaksättning och njut!