Annons

Borre har fått sitt eget museum

För 100 år sedan föddes Bror Carlström som sedermera blev mer känd som Borre. Nu har han fått ett eget museum tillägnat sig.
Bromölla • Publicerad 2 mars 2007
Harley Åberg bläddrar i en pärm med originalteckningar.
Harley Åberg bläddrar i en pärm med originalteckningar.Foto: 
"Borrefolket" finns i en monter på museet.
"Borrefolket" finns i en monter på museet.Foto: 
Borre har nu fått ett eget museum på Valjeviken.
Borre har nu fått ett eget museum på Valjeviken.Foto: 
En av teckningarna som Harley Åberg kan berätta en historia om.
En av teckningarna som Harley Åberg kan berätta en historia om.Foto: 
Denna skylt finns utanför entrén till Borremuseet. bilder: Willy Alm
Denna skylt finns utanför entrén till Borremuseet. bilder: Willy AlmFoto: 
Borre i sin trädgård på Markgatan i Sölvesborg.
Borre i sin trädgård på Markgatan i Sölvesborg.Foto: 
Borre blev känd dels för sina teckningar men också för sina figurer i trä.
Borre blev känd dels för sina teckningar men också för sina figurer i trä.Foto: 
"Så fort det hände något i Sölvesborg gjorde Borre en rolig teckning om det."
"Så fort det hände något i Sölvesborg gjorde Borre en rolig teckning om det."Foto: 

Bror Carlström, eller Borre som han kallade sig, växte upp i Sölvesborg som en i en syskonskara på nio. Han var bara 13 år när han 1920 fick sin första teckning införd i tidningen "Allt i hemmet". Föräldrarna uppskattade dock inte hans talang och lät honom i stället gå som lärling hos en kakelmakare. Hans första serie "Pigge Linus" publicerades i tidningen Smålänningen under andra världskriget. Totalt blev det cirka 5000 teckningar. Borre avled 1976, 69 år gammal. Sällskapet "Borres vänner" bildades två år senare och består idag av 18 personer. Harley Åberg, ordförande i Borres vänner, lärde känna Borre på 40-talet.

– Så fort det hände något i Sölvesborg gjorde Borre en rolig teckning om det. Borre var en man som jag anser att vi har mycket att lära av.

Annons

Harley Åberg minns särskilt en gång när Borre berättade om sin pension.

– Han sa till mig "Titta Harley, jag var ute i lådan och där låg en pengalapp. Ska jag verkligen ha den när det finns miljoner människor i världen som behöver den bättre?" Han var bland de fattigaste som fanns här men ändå var han så tacksam för det han hade.

Borre blev uppmärksammad av den breda allmänheten först under Kille-bomveckan 1976. Utställningen på Nicolaigården där Borre satt och tecknade och täljde lockade så många besökare att man fick utöka utställningen med ytterligare en vecka. Totalt besökte 3000 personer Borres utställning som stängde lördagen den 17 juli. Dagen efter avled Borre. Han förblev ungkarl hela sitt liv.

– Jag tror att det är anledningen till att vi har så mycket material efter honom, säger Harley Åberg som var med och röjde upp i Borres hem på Markgatan.

Borres vänner är en ideell förening som jobbar för att bevara minnet av Sölvesborgsprofilen.

– Jag har lagt ner 3000 ideella arbetstimmar, säger Harley Åberg. Jag ser detta som ett rehabiliteringsmuseum. En människa som är på väg att gå in i väggen ska absolut komma in här och suga i sig av Borres humor.

Maria Sällberg

0456-29000

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons