Flicka gruppvåldtagen av fyra män

Bromölla Artikeln publicerades

När polisen teg om den anmälda våldtäkten började våldsamma rykten spridas, både på internet och i Bromölla. Efter att Kristianstadsbladet skrev om gruppvåldtäkten har debatten tystnat.

Så är det alltid. Sanningen är den bästa medicinen mot rykten, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Den pensionerade överåklagaren är numera en fristående rättsexpert och har bland annat engagerat sig i hur rykten sprids på internet.

– Det är inte som förr i tiden då ryktet gick från mun till mun. Det som tidigare spreds på en månad i ett samhälle sprids i dag över hela världen med hjälp av internet.

Tidigare kunde rykten ofta stoppas via mun mot mun-metoden, men i dag är det svårare.

– Har det väl kommit ut på internet finns det kvar för alltid. Det är mycket förrädiskt och farligt.

När det gäller våldtäkten i Bromölla så har polisen ingen uppgift om hur gärningsmännen såg ut. Trots det sprids många rykten på internet. Bland annat har många högerextrema skrivit påståenden om våldtäkten.

– De är alltid mycket snabba att utnyttja situationen för sina syften. Det bästa sättet är alltid att polisen lämnar så mycket uppgifter som är möjligt med hänsyn till utredningen och att tidningarna publicerar fakta. Det är enda sättet att ta död på rykten, säger Sven-Erik Alhem.

Enligt Kristianstadspolisen pågår utredningen för fullt, men det finns inget mer de kan lämna om den för närvarande. Det var i söndags morse som en flicka i 15-årsåldern blev överfallen av flera män.

Hon har anmält att hon våldtagits av männen på Logicas parkering. En stor teknisk undersökning har gjorts av hela området och för närvarande håller man på med förhör för att reda ut vad som hänt.