Handlarna i Sölvesborg är redo för dna-tekniken.

Sölvesborg Artikeln publicerades
Magnus Larsson från Blekinge lås- och larmteknik demonstrerar dna-pennan för företagaren Anna Ingesdotter och handelsutvecklare Ann-Louise Bolin.
Foto:Bo Åkesson
Magnus Larsson från Blekinge lås- och larmteknik demonstrerar dna-pennan för företagaren Anna Ingesdotter och handelsutvecklare Ann-Louise Bolin.

– Vi är innerligt trötta på småtjuvarna som förstör för oss, säger Ann-Louise Bolin.

Dna-duschen i dörröppningar eller i fönster är det senaste inom inbrottsskydd. Och flera butikskedjor i Blekinge har redan installerat en sådan dusch.

I veckan presenterade kommunens handelsutvecklare den nya tekniken för ett 20-tal handlare och företagare.

– Flera av våra butiksägare har haft inbrott så ofta att vi känner att nu är det dags att göra något radikalt för att stoppa tjuvarna, säger Ann-Louise Bolin, handelsutvecklare i Sölvesborgs kommun.

En av de drabbade som deltog i träffen är Anna Ingesdotter som tycker att fastighetsägaren där hon har sitt företag borde installera en dna-dusch. Här har det varit flera inbrott bara det senaste halvåret.

– Jag gillar att vi kan få en stor skylt att sätta synligt där det står att lokalen är dna-övervakad. Det skulle nog skrämma iväg en del tjuvar, säger hon.

Magnus Larsson. vd för Blekinge lås- och larmteknik bekräftar att den förebyggande faktorn är nog så viktig. Men det är även viktigt för polisens arbete om man märker sina värdeföremål med en dna-penna.

– Då kan polisen lättare hitta ägare till stöldgodset och då kan du få tillbaka din dator eller ditt pärlhalsband, säger han.

För butiksägarna i Sölvesborg är märkningen inte så aktuell. Den fungerar bäst för föremål, verktyg, datorer och personliga saker. Det som behövs för att stoppa eller i vart fall försvåra för tjuvar att bryta sig in och komma undan med sitt stöldgodsdet är dna-duschen.

Om du är i butiken och en rånare kommer in aktiveras dna-duschen när du trycker på den dolda larmknappen. Är det ett inbrott efter stängningstid kopplas duschen till larmet. Och så fort tjuven går ut genom dörren eller ett fönster får han eller hon en dna-dusch över sig.

Duschen lämnar märken som syns vid belysning med uv-ljus och polisen kan topsa tjuven för att se exakt vilken butik som rånades.

Dna-märkning användas redan av privatpersoner men den används också för att märka exempelvis stöldbegärligt koppartråd, koppartak, skulpturer och verktyg i en företagsbil.

– Intresset av att skydda sig mot inbrott och stölder är stort. Och nu går vi ihop för att stoppa brottsligheten i vår stad, säger handlarna.