Annons

Skolbarn hjälper forskare

Lövens väg från gröna till bruna noteras flitigt av förstaklassarna på Dalaskolan Norra. De är med i ett massexperiment som ingår i forskning om årstidernas skiftningar.
Bromölla • Publicerad 9 oktober 2013
Vissa löv har gått från gröna till gulbruna.
Vissa löv har gått från gröna till gulbruna.Foto: Foto: Annica Jönsson
Läraren Birgitta Svensson dokumenterar träden och fotografierna sätts sedan upp i klassrummet.
Läraren Birgitta Svensson dokumenterar träden och fotografierna sätts sedan upp i klassrummet.Foto: Foto: Annica Jönsson
John Adamsson har extra koll på eken.
John Adamsson har extra koll på eken.Foto: Foto: Annica Jönsson

Ett 30-tal skånska skolor och totalt 18 000 elever runt om i landet är med i projektet Höstförsöket, som går ut på att dokumentera lövens utveckling. På så vis ska forskarna kunna se om ett förändrat klimat påverkar lövträden och om det skiljer sig mellan olika delar av landet.

Dalaskolan Norra har sedan terminsstarten bevakat sju träd. Barnen i årskurs ett går en gång i veckan en tur för att se om höstens intåg haft någon verkan.

Annons

– Är det lika grönt som förra gången? undrar läraren Birgitta Svensson medan hon står under linden.

– Neeej, ropar barnen.

Har koll på eken

Löven har gulnat något, men förvandlingen är inte lika stor som på exempelvis eken som verkar ha påverkats mer av kylan. Löven har fått en rödare ton och i vissa fall har de blivit bruna.

– Det är löv som har fallit eftersom det blåser mycket och träden gungar, säger Rayan Osman, som är ett av barnen som har fått i uppdrag att ha koll på eken.

Träden fotograferas och bilderna hängs sedan upp på en vägg i klassrummet.

– Vi tittar på träd i bebyggelse, park och vilt. Sedan skickar vi in till forskarna i Lund hur långt träden kommit på hösten. Vi ska rapportera varje vecka tills löven ramlat ned, berättar Birgitta Svensson.

– Barnen engagerar sig mer och mer eftersom de har ansvar för sina egna träd.

Hjälper forskare

Forskare vid Lunds universitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Umeå universitet samlar in informationen med olika utgångspunkt. I Umeå studeras höstlövsutvecklingen hos asp, i Lund arbetar man med metoder för att följa höstens utveckling med satellitbilder och på SLU analyserar forskare klimatförändringens effekter genom att jämföra nutida observationer med historiska data.

Annons

Det är den stora skillnaden mellan norr och söder som är särskilt intressant för forskarna att undersöka, menar Lars Eklundh, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap på Lunds universitet.

– Att bättre förstå övergången mellan sommar och vinter hjälper oss att förutsäga vad som kan hända i en framtida varmare värld.

Mikael Hallqvist
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons