Yoga gav positivt resultat

Bromölla Artikeln publicerades

De mår bättre och sover godare om nätterna. Deltagarna i kursen i medicinsk yoga, som arrangeras av kommunens Folkhälsoråd, börjar se positiva resultat av att de har lärt sig att andas på ett nytt sätt.

Lugnande musik strömmar ur högtalarna i biblio- tekets hörsal. Då och då mellan instruktörens anvisningar hörs djupa andetag genom rummet. Alla är koncentrerade på att hitta det rätta sättet att andas på, så att cirkulationen i kroppen förbättras. Det görs genom olika andningsövningar, enkla rörelser och meditation.

– Andningen går som en röd tråd genom kroppen och påverkar hela vårt system. Medicinsk yoga används för att skapa balans fysiskt, mentalt och emotionellt, säger Ingrid Stigs- dotter, som leder kursen.

Hon berättar hur metod-en används inom vården på bland annat Karolinska institutet och Danderyds sjukhus. Olika program för olika behov har tagits fram. I Bromölla fokuserar gruppen på hjärt- och lung- besvär.

– Yogan är individuell och utgår från varje persons behov. Då man kan sitta ner kan alla utföra medicinsk yoga. Du behöver inte var sjuk, utan den görs både för ett bättre välbefinnande och för rehabilitering, säger Ingrid Stigsdotter.

Gruppen har träffats några gånger. Stig Aldén, som är en av deltagarna, gör nu programmet de har fått lära sig hemma. Minst en gång varje dag ägnar han åt yogan.

– Det tar trekvart. Jag gör det på morgonen och ibland en del av programmet även på kvällen, säger han.

Och reslutat tycker han sig kunna märka.

– Jag har problem med mina lungor men tycker att jag mår lite. Framförallt sover jag nu mycket bättre, säger han och får medhåll om just sömnen av de andra i gruppen.