Fyra favoriter för vardagen
Morotssoppa
4 portioner
500 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
2 msk riven ingefära
1 burk, 400 ml, kokosmjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk pressad limesaft
salt, peppar
Servering:
Rostade pumpakärnor, kikärter, koriander
Gör så här:
1. Skala och skiva morötterna. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs morötter, lök, vitlök, spiskummin och ingefära.
2. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning och koka soppan i ca 20 minuter tills morötterna är mjuka.
3. Mixa soppan slät och smaka av med limesaft, salt och peppar. Späd med vatten om den är för tjock. Toppa soppan med rostade pumpakärnor, kokta kikärter och koriander.
Pizza
8 bitar, Ugn: 225°
1 gräddad pizzabotten t ex Fontana
1 dl crème fraiche
1 dl riven prästost
2 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
1. Rör samman crème fraiche, parmesanost, persilja och riven vitlök och bred på pizzabottnen. Grädda i ugn i ca 10 minuter. Skär upp i snibbar och servera till soppan.
Kycklingsallad med nudlar och mango
4 portioner
500 g kycklingfilé
1 rödlök
1 msk rapsolja
150 g risnudlar
1 mango
150 g sockerärter
sojabönor
1 1/2 dl salta jordnötter
koriander
Marinad:
3 msk fisksås
2 msk strösocker
1 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 röd chili
skal och saft av 1 lime
Dressing:
Skal av 1 lime
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 msk strösocker
Gör så här:
1. Börja medmarinaden. Blanda fisksås med socker, skalad och hackad vitlök och schalottenlök, finhackad chili och limeskal och saft. Strimla kycklingen och blanda med marinaden och låt stå i minst en timme.
2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
3. Skala mangon med potatisskalare och skär strimlor av mangoköttet. Ansa och strimla sockerärterna. Tina sojabönorna.
4. Blanda samman dressingen och blanda i kokta nudlar, mango, sockerärter och sojabönor.
5. Skala, dela och skiva löken. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olja. Låt löken fräsa med på slutet. Blanda kött och lök med nudelsalladen och toppa med grovt hackade nötter och koriander.
Fetafyllda köttbullar med vetesallad
4 portioner, ugn: 200°
500 g nötfärs
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g fetaost
1/2 dl hackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk chiliflakes
salt
smör till stekning
Vetesallad:
2 dl matvete
1 röd paprika
1 rödlök
300 g savojkål
1 msk olivolja
salt, peppar
saft av 1/2 citron
Servering:
2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl ajvar relish
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Blanda med färsen. Smula fetaosten och rör i den tillsammans med persilja, citronskal, chiliflakes och salt.
2. Rulla stora köttbullar, cirka 12 stycken, och stek dem i smör i stekpanna tills de är klara.
3. Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen.
4. Ansa och dela paprikan i bitar. Skala och dela rödlöken i klyftor. Skär savojkålen i grova bitar. Blanda grönsakerna med olja, salt och peppar och bred ut på en plåt. Rosta i ugn i 20 minuter.
5. Blanda det kokta vetet med grönsakerna och pressa över citronsaft. Servera med köttbullarna och yoghurt smaksatt med ajvar relish.
Torskgratäng
4 portioner, Ugn: 200°
500 g torskfilé
salt
250 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
65 g färsk spenat
200 g körsbärstomater
Sås:
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk fisk- eller grönsaksfond
1 msk pressad citronsaft
1 förpackning, 30 g, fryst basilika
50 g riven Västerbottensost
Gör så här:
1. Dela champinjonerna i kvartar och skala och skiva vitlöken. Stek champinjoner och vitlök i smör i stekpanna tills vätskan kokat in.
2. Lägg i spenaten och fräs tills den är mjuk. Lägg fräset i en form och lägg på tomaterna. Salta fisken och lägg ovanpå.
3. Blanda grädde, fond, citronsaft, basilika och ost och häll över fisken. Tillaga i ugn ca 20 minuter tills fisken är klar.