Annons
Feature

Fyra favoriter för vardagen

Ibland kör man fast i vardagen och har ingen aning om vad man ska äta till middag. Här kommer några av mina vardagsfavoriter och blir det rester passar de utmärkt som matlåda dagen efter.
Publicerad 21 februari 2018 • Uppdaterad 26 februari 2018
Morotssoppa.
Morotssoppa.Foto: Lasse Ottosson

Morotssoppa

4 portioner

500 g morötter

Annons

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 tsk spiskummin

2 msk riven ingefära

1 burk, 400 ml, kokosmjölk

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk pressad limesaft

salt, peppar

Annons

Servering:

Rostade pumpakärnor, kikärter, koriander

Gör så här:

1. Skala och skiva morötterna. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs morötter, lök, vitlök, spiskummin och ingefära.

2. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning och koka soppan i ca 20 minuter tills morötterna är mjuka.

3. Mixa soppan slät och smaka av med limesaft, salt och peppar. Späd med vatten om den är för tjock. Toppa soppan med rostade pumpakärnor, kokta kikärter och koriander.

Pizza

8 bitar, Ugn: 225°

1 gräddad pizzabotten t ex Fontana

1 dl crème fraiche

1 dl riven prästost

Annons

2 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Rör samman crème fraiche, parmesanost, persilja och riven vitlök och bred på pizzabottnen. Grädda i ugn i ca 10 minuter. Skär upp i snibbar och servera till soppan.

Kycklingsallad med nudlar och mango.
Kycklingsallad med nudlar och mango.Foto: Lasse Ottosson

Kycklingsallad med nudlar och mango

4 portioner

500 g kycklingfilé

1 rödlök

1 msk rapsolja

150 g risnudlar

1 mango

Annons

150 g sockerärter

sojabönor

1 1/2 dl salta jordnötter

koriander

Marinad:

3 msk fisksås

2 msk strösocker

1 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 röd chili

Annons

skal och saft av 1 lime

Dressing:

Skal av 1 lime

2 msk japansk soja

1 msk fisksås

1 msk strösocker

Gör så här:

1. Börja medmarinaden. Blanda fisksås med socker, skalad och hackad vitlök och schalottenlök, finhackad chili och limeskal och saft. Strimla kycklingen och blanda med marinaden och låt stå i minst en timme.

2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

3. Skala mangon med potatisskalare och skär strimlor av mangoköttet. Ansa och strimla sockerärterna. Tina sojabönorna.

Annons

4. Blanda samman dressingen och blanda i kokta nudlar, mango, sockerärter och sojabönor.

5. Skala, dela och skiva löken. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olja. Låt löken fräsa med på slutet. Blanda kött och lök med nudelsalladen och toppa med grovt hackade nötter och koriander.

Fetafyllda köttbullar med vetesallad.
Fetafyllda köttbullar med vetesallad.Foto: Lasse Ottosson

Fetafyllda köttbullar med vetesallad

4 portioner, ugn: 200°

500 g nötfärs

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

50 g fetaost

1/2 dl hackad persilja

rivet skal av 1/2 citron

1 tsk chiliflakes

Annons

salt

smör till stekning

Vetesallad:

2 dl matvete

1 röd paprika

1 rödlök

300 g savojkål

1 msk olivolja

salt, peppar

saft av 1/2 citron

Annons

Servering:

2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl ajvar relish

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Blanda med färsen. Smula fetaosten och rör i den tillsammans med persilja, citronskal, chiliflakes och salt.

2. Rulla stora köttbullar, cirka 12 stycken, och stek dem i smör i stekpanna tills de är klara.

3. Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen.

4. Ansa och dela paprikan i bitar. Skala och dela rödlöken i klyftor. Skär savojkålen i grova bitar. Blanda grönsakerna med olja, salt och peppar och bred ut på en plåt. Rosta i ugn i 20 minuter.

5. Blanda det kokta vetet med grönsakerna och pressa över citronsaft. Servera med köttbullarna och yoghurt smaksatt med ajvar relish.

Torskgratäng.
Torskgratäng.Foto: Lasse Ottosson

Torskgratäng

4 portioner, Ugn: 200°

Annons

500 g torskfilé

salt

250 g champinjoner

3 vitlöksklyftor

1 msk smör

65 g färsk spenat

200 g körsbärstomater

Sås:

2 1/2 dl vispgrädde

2 msk fisk- eller grönsaksfond

Annons

1 msk pressad citronsaft

1 förpackning, 30 g, fryst basilika

50 g riven Västerbottensost

Gör så här:

1. Dela champinjonerna i kvartar och skala och skiva vitlöken. Stek champinjoner och vitlök i smör i stekpanna tills vätskan kokat in.

2. Lägg i spenaten och fräs tills den är mjuk. Lägg fräset i en form och lägg på tomaterna. Salta fisken och lägg ovanpå.

3. Blanda grädde, fond, citronsaft, basilika och ost och häll över fisken. Tillaga i ugn ca 20 minuter tills fisken är klar.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons