Damallsvenskan

Gudnys karriär är hotad

Damallsvenskan Artikeln publicerades

I går kom beskedet som besannade farhågorna; KDFF-spelaren Gudny Björk Odinsdottir har dragit på sig sin fjärde korsbandsskada.

– Det främre korsbandet är delvis av, säger sjukgymnast Sofia Jönsson.

Gudny Björk Odinsdottir var uttagen i det isländska landslaget till europamästerskapet. Och det var på en träning med landslaget som olyckan återigen var framme.

– Det var dagen efter matchen mot Tyskland (16juni). Det var på träningen, ingen närkamp eller så. Jag skulle bara ta emot bollen, sa Gudny angående skadan.

Trots att isländskan enbart är 25 år gammal har hon redan kämpat sig tillbaka efter tre korsbandsskador. Den första ådrog hon sig 2004 och den senaste var i mars månad förra året. Det som skiljer denna skada från de andra är att korsbandet inte är helt av.

– De svar som vi fick igår visar att korsbandet är skadat men inte helt av, vad det innebär kan vi inte avgöra i nuläget utan det måste en kirurg ta ställning till, säger KDFF:s läkare Ola Norrhamn.

Väntar på slutdomen

Gudny Björk Odinsdottir spelade mot Tyskland i EM innan hon skadade sig. Hon fick alltså avstå den, ur isländsk synpunkt, historiska kvartsfinalen mot Sverige. Hon lämnade EM-lägret och är nu på plats i Kristianstad där hon medverkat lite på KDFF:s träningar.

– Hon har varit med på vissa övningar under träningarna, men inte när vi har spelat. Jag väntar på besked från det medicinska teamet hur vi ska gör med henne, säger Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir, tränare i KDFF.

Gudny Björk Odindottir ska så snabbt som möjligt besöka en kirurg som ska ge den slutliga domen, men ”Beta” är tveksam till om Odindottir kan komma tillbaka om en operation är nödvändig.

–  Det är hon själv som får svara på det. Men skulle det visa sig att det krävs operation så har vi en rätt unik situation för en 25-åring. Då är det fjärde gången hon opereras och jag tror att både hon och väldigt många andra är inställda på att det inte är helt givet att hon ska komma tillbaka.

Rehabträning

Även om beslut tas att operation inte är aktuell så kommer Gudny Björk Odindottir att behöva köra rehabträning. Hur länge är svårt att säga.

– Det går inte att avgöra hur lång tid det tar för skadan att läka, vi måste veta mer först, säger Ola Norrhamn.

KDFF är tillbaka i träning efter sommaruppehållet. Damallsvenskan drar igång nästa söndag, då serieledaren Tyresö gästar Vilans IP, men troligtvis är säsongen över för Gudny Björk Odindottir.

–  Just nu väntar jag bara på besked. Gudny ska träffa läkaren Pär Herbetsson som har hand om våra svåra skador. Han har haft semester så det är väl därför beskedet dröjer lite, säger Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir.

Kristianstadsbladet har sökt Gudny för en kommentar utan att lyckas.