1+1 blir bra

Debatt

Artikeln publicerades 7 april 2012.

Just nu har Tyringe i förväg räknat in en framtida superjärnväg med ny sträckning, och där Kristianstad är närmast föregående station.

Hässleholm har nyligen skickat ut på remiss ”Utvecklingsprogram för stadskärnan”. Med sikte på Hässleholms eget hundraårsjubileum 2014 hade man väntat sig något mer framåtsiktande i det politiska tänkandet.

Twin Cities – tvillingstäder – borde ha varit med i planeringen. Tills vidare är det endast Tyringe som är tillräckligt framåtsyftande och som ställer in Helsingborgsperspektivet i sin framtidssyn – med dess eventuella bro till Helsingör.

Så är det – den urbana utvecklingen kan inte längre följa den stambana som en gång gav Hässleholm en fördel. Numera glider staden alltmer in i förstadstänkandet kring Malmö–Köpenhamn.

En bättre utveckling vore att acceptera storstadstänket, som ger bättre struktur och bättre tyngdpunkter i Skånes olika landsändar – tvillingstäderna.

Just nu har politikerna i Hässleholm ett gyllene tillfälle i samband med remissrundan kring utvecklingsprogram för stadskärnan. Låt inte den chansen gå förbi!