Behöver vi gå på månen?

Debatt Artikeln publicerades
Är det nödvändigt att kunna gå på månen?
Foto: Johan Nilsson/TT
Är det nödvändigt att kunna gå på månen?

Jag undrar hur ni själva drar ert strå till stacken ni som är ute och demonstrerar. Använder ni inte mobil, datorer, bilar eller elcyklar?

Vi tvingas att använda datorer på olika sätt, vid kontakt med till exempel kommuner, stat och företag, vi ska göra allt själva på nätet. Åker ni aldrig på semester? Även kollektivtrafiken ska ha sin energi någonstans ifrån och alla har inte möjlighet att utnyttja den. Allt handlar inte om hur det är i Stockholm, mycket som fungerar där kanske inte fungerar i resten av landet.

Vem kan till exempel utnyttja höghastighetståg eller nya spårvagnssträckan i Lund, inte de dagliga pendlarna i Norrland och Skåne. Vi behöver ett fungerande tågnät istället för det gamla slitna där underhållet är eftersatt.

Våra politiker far och flyger i hela världen, så ge inte Svensson dåligt samvete om de gör en semesterresa en gång om året eller de som har delar av sin familjer i andra länder. Vem av er som jobbar för att minska föroreningar, har föreslagit att vi ska kolla till exempel de utlandsregistrerade lastbilarna som kör omkring på våra vägar och spyr ut avgaser (ingen kontrollbesiktning hos Svensk bilprovning), många hade inte godkänts där. Varför inte samma krav som för våra svenska lastbilar.

Här i Sverige straffar vi till exempel de som köper nya bilar med högre bilskatt. Jag undrar hur man tänker. De är mer miljövänliga än många gamla bilar, men alla bilar blir kollade på bilprovningen, vilket även gäller avgaser på våra svensk registrerade bilar. Elbil är bra tycker ni för miljön. Hur tillverkas batterierna till dessa? Ska vi i framtiden sitta i mörker för att vår el inte räcker till, om nu alla har råd att köpa en elbil, vilket jag inte tror. Hur länge varar dessa batterier och vad händer med dom när de är uttjänta?

Hur påverkas klimatet av allt annat som skickas ut i rymden? Behöver vi gå på månen? Glöm inte att vi har blivit fler på denna planet, vilket också påverkar utsläppen. Dubbelmoral eftersom vi kan köpa el från länder med kolkraftverk, när vi har egna kärnkraftverk som är mer miljövänliga.

Till slut hur är det med ozonhålet?

Allt går i cykler enligt vad jag har hört.

MLG

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.