Biodlare: ”Jag får inte bidrag och vi är en viktig näring”

Kristianstad Artikeln publicerades
Biodlare vill ha del av EU:s miljöstöd till lantbruket.
Foto:Hanna F.Ellborg
Biodlare vill ha del av EU:s miljöstöd till lantbruket.

Biodling, vinterväglaget, C4 Idéforum, medicin och rökning, det är ämnena i dagens spalt.

Signaturen ”Biodlare som undrar” vill initiera en debatt om varför biodlare inte får ekonomiskt stöd från EU och Sverige när lantbrukare får det.

– Jag är biodlare och får inte en enda krona i bidrag när lantbrukare får miljöbidrag och sådant. Vi är den viktigaste näringen för vi har de pollinerande insekterna. Försvinner de kan vi inte överleva. Vi biodlare är en mycket viktig bransch, säger han.

Jourhavande reporter kontaktar Jordbruksverket som hänvisar frågan vidare till en person på näringsdepartementet, som ännu inte svarat.

  En annan läsare ringer in och har synpunkter på Kristianstad kommuns sänkta bidrag till C4 idéforum.

  – Att hjälpa barn att lära sig teknik är viktigt. Mina barnbarn har varit där och de tycker det är jätteroligt att programmera robotar. När politikerna drar ned anslagen bromsar det upp en möjlighet att prova på teknik, säger läsaren.

  Han kritiserar också kommunen för sandningen.

  – Det blir punktering av de vassa små skärvorna och jag har ringt och klagat. De borde byta till annat grus så att man kan cykla och motionera även när det är vinter, säger han.

  Johan Isberg, som är arbetsledare på C4 Teknik svarar.

  – Vi använder samma sandningsmaterial på alla gång och cykelvägar i kommunen och vi har haft sex eller sju samtal om det. Med tanke på att vi sprider ut mellan 900 och 1 500 ton sandningsmaterial per år på 20 mil gång- och cykelvägar så är det lite klagomål. Vi har bytt leverantör, tidigare hade vi Skanska som levererade ett vassare material och då fick vi 25 eller 30 samtal per säsong. Nu är det lite mer rundat och bättre malt så det inte blir så vasst. Antingen får vi grusa eller så får vi låta bli, säger Johan Isberg.

  Signaturen ”Mister misstänksam” befarar att han får färre tabletter i sina medicinburkar än vad tillverkaren utlovar på förpackningen.

  – Jag uppmanar alla människor som äter mediciner att räkna hur många tabletter det är i varje burk. Det kan fattas piller i burkarna och det är lätt att fuska. Jag misstänker att det inte finns det innehåll som står på paketet, säger han.

  Anita Rosengren i Kristianstad har mejlat.

  – Jag har reagerat på alla fimpar som ligger slängda på marken vid entréerna till gallerian. Ett förslag är att göra områdena runt entréerna till rökfria zoner.