Annons

Det är dyrare att dö i Everöd än i Åhus

Varför varierar begravningsavgiften för svenska kyrkans icke-medlemmar så mycket? Det undrar Bengt Göransson som räknat ut att det skiljer tiotusentals kronor mellan de olika församlingarna för en livstids betalning av avgiften. En avgift alla måste betala oavsett religion för själva omhändertagandet efter döden.
Debatt • Publicerad 6 februari 2013
Kyrkan i Everöd.
Kyrkan i Everöd.Foto: Tommy Svensson

Svenska kyrkan (SK) har med två undantag huvudmannaskapet för begravningsverksamheten i Sveriges 290 kommuner. Det innebär bland annat att man har rätt att ta ut en begravningsavgift också av de medborgare som inte är medlemmar i SK, det vill säga ungefär 25 procent av befolkningen.

I varje kommun utser kommunfullmäktige begravningsombud som har till uppgift att tillvarata icke-medlemmarnas intressen. Om hur detta system fungerar uttalade sig Riksrevisionsverket 2006 så här: ”Riksrevisionens samlade bedömning är att de granskade arrangemangen avseende religionsfrihet och demokratisk styrning i väsentliga avseenden inte fungerar. Följden är att de som står utanför Svenska kyrkan knappast kan antas ha anledning känna förtroende för att deras intressen tas till vara”.

Annons

Medlemmarna i SK betalar en kyrkoavgift som inkluderar den särskilda begravningsavgiften medan icke-medlemmar betalar begravningsavgiften. I Kristianstads kommun finns 18 församlingar. I nedanstående uppräkning, som avser 2013, har församling med lägst respektive högst begravningsavgift lyfts fram (avgifterna avser kronor att betala per beskattningsbar hundralapp):

I Åhus församling är kyrkoavgiften 0,915 kronor, begravningsavgiften 0,105 kronor. Begravningsavgiftens andel är 11,5 procent.

I Everödsbygdens församling är kyrkoavgiften 1,67 kronor, begravningsavgiften 0,45 kronor. Begravningsavgiftens andel är 26,9 procent.

Tablån visar att begravningsavgiften är 4,3 gånger så hög i Everödsbygden som i Åhus. Än mera anmärkningsvärt är att begravningsavgiftens andel av kyrkoavgiften, som ju får anses återspegla församlingens totala kostnader för verksamheten, är ungefär 2,5 gånger så hög i Everödsbygden. För övrigt synes andelen för var och en av de 18 församlingarna väl följa kyrkoavgiftens storlek: ju högre kyrkoavgift desto större andel begravningsavgift.

Till sist, kyrkoavgiften är bara knappt dubbelt så hög i Fjälkinge med flera (högst) som i Åhus (lägst), alltså inte alls samma stora skillnad som för begravningsavgiften. Dessa siffror och deras samband får mig att instämma i Riksrevisionsverkets slutsatser.

Vad betyder detta för kommun- medborgaren? Den som har en beskattningsbar inkomst på 250 000 kr/år, har med ränta på ränta (3 procent) efter 40 år betalat 20 000 kronor i Åhus och 85 000 kronor i Evererödsbygden i begravningsavgifter. Skillnaden är inte försumbar.

Mot denna bakgrund har jag tre frågor att ställa till SK:

1. På vilket sätt vill ni förklara att begravningsavgiftens andel av de totala kostnaderna (återspeglade i kyrkoavgiften) följer kyrkoavgiftens storlek?

2. Är det rimligt att begravningsavgiftens storlek skiljer sig så kraftigt åt mellan församlingarna?

3. Vilka åtgärder har SK vidtagit för att möta Riksrevisionsverkets kritik?

Annons

Till begravningsombuden ställer jag följande frågor:

4. Hur ser ni i ett medborgarperspektiv på ovanstående bild av uttaget av begravningsavgifter i vår kommun?

5. Vilka initiativ avser ni ta för att utreda varför skillnaderna i begravningsavgifterna är så stora mellan församlingarna?

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Bengt Göransson, Humanist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons