Annons

Digital plattform kan revolutionera vården i Skåne

Skånes hälso- och sjukvård brottas dagligen med tidskrävande digitala system. Samtidigt utnyttjar regionen bara en bråkdel av potentialen i Sveriges unika kvalitetsregister. Regionen kan bidra till att lösa problemen genom att fullt ansluta sig till den nationella plattform som finns, skriver professor Jan Nilsson och John Assarsson, vd för landstingsägda Inera.
Vård • Publicerad 2 mars 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pappersarbete och krångliga digitala system tar onödigt mycket tid i vården.
Pappersarbete och krångliga digitala system tar onödigt mycket tid i vården.Foto: Isabell Höjman/TT

Många människor i Skåne väntar i dag på att få genomgå en behandling eller träffa en läkare. Samtidigt är personalbristen stor inom flera yrkesgrupper. I en sådan situation är det ohållbart att hälso- och sjukvården i Skåne har krångliga digitala system som slösar med de anställdas tid.

Samtidigt finns nationella kvalitetsregister som inte utnyttjas fullt ut. Dessa innehåller uppgifter som gör det möjligt att följa upp patienter i hela landet och utvärdera enskilda landsting, regioner och vårdenheter. Registren har länge varit en guldgruva för utveckling och forskning, men de är inte en integrerad del av vårdens it-system.

”En behandlande läkare skulle kunna uppmärksammas på den senaste forskningen och automatiskt bli påmind om viktiga åtgärder...”
Annons

Det finns i dag en möjlighet att lösa båda dessa problem samtidigt. Genom att Sveriges regioner och landsting liksom de nationella kvalitetsregistren fullt ut ansluter sig till den nationella plattformen för vårddata kan vi skapa en nationell digital plattform där all vårdinformation finns samlad. Det skulle göra det möjligt för invånarna i Skåne att enkelt ta del av sin samlade vårdinformation och samtidigt minska personalens administrativa börda rejält – till förmån för patienterna.

Full anslutning till den nationella plattformen skulle också underlätta för forskning och ge fantastiska möjligheter till förbättrade beslutsstöd. En behandlande läkare skulle kunna uppmärksammas på den senaste forskningen och automatiskt bli påmind om viktiga åtgärder som är lätta att glömma bort. I slutänden kan plattformen skapa en kvalitets- och kunskapsrevolution inom vård och forskning.

”I stället för att politikerna lappar och lagar där det för tillfället brister behöver vi en vård som klarar att lösa sina egna problem.”

Det krävs en gemensam kraftsamling för att fullt ut få på plats den digitala plattformen och samla all nödvändig information. Region Skåne har i dag anslutit 55 procent av vårdens möjliga informationsmängder till denna plattform.

Hälso- och sjukvården i Skåne och i resten av Sverige har det tufft med långa köer och personalbrist. I slutänden drabbar det patienterna. I stället för att politikerna lappar och lagar där det för tillfället brister behöver vi en vård som klarar att lösa sina egna problem. Det kräver en hälso- och sjukvård med ett starkare fokus på kunskap. Att Skånes regionpolitiker prioriterar anslutningsarbetet och säkerställer en fullständig anslutning skulle innebära ett stort steg i rätt riktning.

Jan Nilsson

professor i hjärt-kärlmedicin vid Lunds universitet och ledamot av Kungl Vetenskapsakademien

Johan Assarsson

vd för kommun- och landstingsägda digitaliseringsbolaget Inera

Annons
Annons
Annons
Annons