En liten reflektion över 2018 års val i Östra Göinge

Debatt Artikeln publicerades
Patric Åberg, Moderaterna plockar ner valskyltar i Knislinge.
Foto: Tommy Svensson
Patric Åberg, Moderaterna plockar ner valskyltar i Knislinge.

På morgonen efter valdagen, när jag skulle dra på mig jobbekläderna tittade jag på en knapp med texten 100% gråsosse på mina hängslen, knappen fick sitta kvar trots att valdagen hade passerat.

Skälet till det är att torgföra den värdegrund Socialdemokratin står för skall inte begränsas till några månader före ett allmänt val, utan pågå för jämnan. Enskilda sakfrågor kommer och går, men värdegrunden består.

Valresultatet blev en makalös succé för moderaterna i Östra Göinge, som gammal idrottsman är det bara till att svälja förtreten och lyfta på hatten och gratulera våra lokala moderater till en proffsigt genomförd valrörelse. Valrörelsen som jag uppfattat den kom inte till att handla om enskilda sakfrågor, utan mer om en förtroendeomröstning rörande det lokala politiska ledarskapet. I denna envig kan man utifrån valresultatet konstatera att moderaterna drog det längsta strået denna gång.

Dagen efter valet kom en jobbarkompis fram till mig och frågade vad jag trodde skulle ske i kommunen under moderat majoritetsstyre. Jag sa som det var, vilka utfästelser som gjorts i dörrhålen under moderaternas knackningskampanjer har jag ingen aning om, men traditionell moderatpolitik brukar handla om att reducera det offentliga så mycket som möjligt, så förutom något spektakulärt bygge kan det handla om att lägga ut kommunala verksamheter som exempelvis gata park, lokalvård med mera. Jag såg på kompisen att han fick ett fundersamt uttryck i ögonen. Eftersom befolkningssammansättningen är något annorlunda i Göinge än i traditionella moderatfästen som Vellinge och Djursholm, ska de kommande fyra åren bli mycket intressant att följa.

Karl-Erik Innala

Broby