Annons

En sjukhuschef måste klara att göra rätt prioriteringar

Jag har med stor nyfikenhet följt efterspelet i media efter läkarnas upprop gällande valet av ny sjukhuschef till Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK). I Kb 29/3 hävdade förvaltningschefen för all offentligt skattefinansierad sjukvård i östra Skåne (Kryh) på en direkt fråga av en journalist att hon tror att det är möjligt att leda ett sjukhus även om man har läkarkåren emot sig.
Publicerad 3 april 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Modern sjukvård är en komplex apparat, menar insändarskribenten.
Modern sjukvård är en komplex apparat, menar insändarskribenten.Foto: Tommy Svensson

Detta är ett mycket oroväckande uttalande.

Läkarkåren är ju den medicinska profession som ansvarar för att medicinskt utreda en patients symtom så att rätt diagnos kan ställas vilket är en avgörande förutsättning för att kunna välja och genomföra en adekvat behandling av patientens sjukdomstillstånd, vilket av de flesta uppfattas som ett sjukhus självklara kärnverksamhet.

Annons

Uttalandet kan man tolka som att Kryh-ledningen menar att en sjukhuschef inte behöver sätta sjukhusets kärnverksamhet i första hand!? För mig låter en sådan inställning högst oansvarigt och som en betydande patientsäkerhetsrisk.

I Kb 31/3 hävdar Vårdförbundet Skåne, sjuksköterskornas fackförbund, i en debattartikel att ledaregenskaper är viktigare än yrkesbakgrund och att läkarnas upprop bara syftar till att försöka behålla gamla förlegade hierarkier där läkarnas kunskaper ansågs viktigare än andras. Man hävdar att modern sjukvård bedrivs i tvärprofessionella team som med ett personcentrerat arbetssätt arbetar runt patienten och där alla i teamet är lika viktiga.

Tvärprofessionella team och personcentrerad vård är givetvis i många fall ett utmärkt sätt att arbeta på. Vårdförbundet glömmer dock i sin argumentation den helt avgörande faktorn att en nödvändig förutsättning för att teamet överhuvudtaget ska kunna göra nytta för patienten är att en läkare genomfört en grundläggande adekvat medicinsk utredning som lett till korrekt diagnos av det aktuella sjukdomstillståndet.

Saknas detta, eller diagnosen är felaktig, blir teamarbetet direkt patientfarligt och man löper en mycket stor risk att välja fel behandling och slösa bort viktig tid som kunde använts till att bota patienten.

Modern sjukvård är en komplex apparat med en ständig pågående och snabb medicinsk utveckling. Att leda ett sjukhus innebär att ständigt behöva göra medicinska val av vilka nya metoder och behandlingsprinciper som ska tas in i sjukhusets arsenal och som ger mervärde för patienten. Samtidigt ska sjukhuschefen göra en avvägning av vad som är försvarbart och kostnadseffektivt resursutnyttjande av skattemedel.

Sjukvården i Kryh av idag har stora ekonomiska problem, svårigheter att klara tillgängligheten samt kompetensförsörjningsproblem bland annat till följd av personalflykt, sannolikt främst orsakade av en bristande arbetsmiljö.

I en sådan verklighet är det av yttersta vikt att sjukhuschefen klarar av att göra de rätta prioriteringarna. Det förslår inte att som Vårdförbundet hävdar endast ha goda ledaregenskaper utan chefen måste dessutom 1) ha en gedigen kännedom om den pågående medicinska utvecklingen, 2) en bred systemförståelse om hur man driver ett sjukhus som på ett patientsäkert och resurseffektivt sätt kan arbeta för patientens bästa och som 3) har en förmåga att skapa en arbetsmiljö som säkerställer en långsiktigt stabil personal- och kompetensförsörjning.

Erik Mattsson

läkare CSK

Annons
Annons
Annons
Annons