Annons

Ett åldersintegrerat samhälle är ett gladare samhälle

Samhället idag är i stor utsträckning ålderssegregerat. Många barn och äldre är ensamma vilket skapar ohälsa och onödiga kostnader. Gemensamt för dagis, fritids, låg- , mellan-, och högstadieskolan är att de oftast är separerade i olika byggnader. Gymnasium och universitet är för sig. De som arbetar är för sig och olika stadier av är äldre för sig, skriver nyblivne pensionären Per Ola Löfgren.
Samhälle • Publicerad 26 mars 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skönheten har ingen ålder.
Skönheten har ingen ålder.Foto: Lars Pehrson/TT

Vi har alla behov av samvaro med andra. Vi behöver någonstans att äta, fika, gympa, träna, sjunga, rita, måla, lyssna på konsert och teater med mera.

Yngre kan hjälpa äldre, äldre kan hjälpa yngre, helt gratis dessutom. Bara för att det är kul.

Annons

Vi blir mycket friskare av att vara mer tillsammans. Vi kan inte begära att våra barn, föräldrar släkt och vänner skall stå för den dagliga gemensamma samvaron. Det måste ske naturligt där vi är i vardagen. Ofta bor släkt och vänner geografiskt långt från varandra och träffas endast då det är högtider och födelsedagar med mera.

”Vi får fler arbetstillfällen på landsbygden och motverkar avflyttningen.”

Visst skulle det vara underbart med en äldreavdelning, vägg i vägg med dagis/ fritis med gemensamma lokaler för mat och aktiviteter? Kan det få finnas äldreavdelningar på skolor och gymnasium? Pensionerade studenter, lärare och professorer skulle förmodligen stortrivas om det fanns en avdelning på sitt gamla universitet.

Om man slår ihop två åldersgrupper räcker det med hälften av antalet platser för de äldre respektive yngre för att uppnå en ekonomiskt driftbar enhet. Detta är en stor fördel för landsbygden som då även kan få service med halva underlaget. Vi får fler arbetstillfällen på landsbygden och motverkar avflyttningen. Ett dagis /fritids eller äldreboende kan undvika nedläggning då underlaget tryter om man integrerar verksamheterna.

”Generationerna kommer att lära sig mer om varandra och mer av varandra”

Jag tror att åldersintegration kan spara upp till 30 procent av kostnaderna genom att vi skapar förutsättningar för att hjälpa varandra och att vi blir friskare, gladare och mindre ensamma. Vi får dessutom en mycket högre kvalité på tillvaron när barn får höra sagor och hjälp med läxor, samt att äldre får hjälp med ny teknik som datorer, mobiler... Generationerna kommer att lära sig mer om varandra och mer av varandra, till exempel hur vi levde förr och varför är det så bra med facebook.

Lägg handen på hjärtat och fundera på hur du själv vill ha det när du blir äldre. Vill du att vi bryter ålderssegregationen?

Jag vill att du som läser detta hjälper till att sprida idén och påverka politiker och samhällsplanerare att tänka mer åldersintegrerat när vi utvecklar vårt gemensamma socialt hållbara samhälle.ung och gammal

Det vore underbart om kommuner utlyste arkitekttävlingar för att ta fram olika förslag till åldersintegrerade lokaler och byggnader som naturligt skapar stimulerande mötesplatser mellan unga och äldre.

Krav på att skapa åldersintegrerade lokaler borde vara ett naturligt kriterium vid ny- om- och tillbyggnad av vårt samhälle.

En nypensionerad med åldersnoja och rädd för att bli lämnad ensam på gamla dar.

Per Ola Löfgren

Brösarp

Annons
Annons
Annons
Annons