Annons

EU:s medlemsstater måste stoppa skatteflykten

Paradisläckan visar än en gång hur storföretag och de som tjänar mest gör sitt yttersta för att undvika skatt.
Publicerad 14 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Multinationella storföretaget Facebook kan nolltaxera.
Multinationella storföretaget Facebook kan nolltaxera.Foto: Rolf Vennenbernd

Därför har jag som Europaparlamentariker aktivt arbetat för att storföretagen ska omfattas av så kallad offentlig land-för-land-rapportering, och som suppleant i Panamautskottet anser jag att regeln om enhällighet i skattefrågor bland EU:s medlemsstater bör avskaffas.

EU:s medlemsstater går miste om 9 000 miljarder kronor varje år på grund av skatteflykt och skatteundandragande. Det är tio gånger Sveriges statsbudget. Samtidigt som vanligt folk och småföretagare betalar skatt, ägnar sig storföretagen och rika personer åt aggressiv skatteplanering.

Annons

Vinsterna tas ut i soliga skatteparadis som Bermuda och Caymanöarna samtidigt som medlemsstater i EU som Nederländerna, Irland och Luxemburg erbjuder extremt förmånliga skattevillkor för multinationella företag och förmögna personer. Genom ett särskilt avtal med Irland betalar Apple häpnadsväckande 0,005 procent i bolagsskatt.

Sedan en rad avslöjanden som Lux Leaks och Panamadokumenten har EU-kommissionen föreslagit så kallad offentlig land-för-land-rapportering, det vill säga att stora företag måste redovisa var de har anställda och var de betalar skatt. På så vis skulle transparensen öka och företagen skulle tvingas skatta där vinsterna görs.

Vi kan inte fortsätta subventionera en global finanselit som skor sig och inte bidrar till den gemensamma välfärden. Vi kan inte längre ha en ordning där våra sjuksköterskor och lärare betalar skatt, samtidigt som multinationella storföretag som Facebook och Apple nolltaxerar.

Storbritannien är ett av de länder som har blockerat att egna territorier inkluderas i EU-kommissionens svarta lista över skatteparadis. När det gäller offentlig land-för-land-rapportering är Sverige tillsammans med lågskatteländer i EU som Irland, Luxemburg, Malta, kritiska till kommissionens förslag

Själv står jag bakom Panamautskottets rekommendation om att regeln om enhällighet i skattefrågor bör avskaffas i EU:s ministerråd. Liksom i migrationspolitiken anser jag inte att det är rimligt att några få medlemsstater ska kunna stoppa förslag som skulle kan bidra till unionens bästa.

Olle Ludvigsson (S)

europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons