Annons

Fiskare och kraftverksägare bär ansvar

Replik på Gunnar Olssons ”Kraftverk kontra ålfiske”, 10/4.
Debatt • Publicerad 15 april 2014

Först en kommentar kring ålbeståndets utveckling. Invandringen av ålyngel till Östersjön minskade kraftigt under 60–talet och i dag är invandringen mycket låg. Detta är orsaken till att fångsterna minskat sedan de goda åren på 50–talet. I vattendragen har ålutvandringen minskats kraftigt av kraftverken och av dagens utvandrande ålar från Östersjön är 85 procent uppvuxna i havet.

Som du mycket riktigt beskriver har möllorna i Vramsån funnits under en mycket lång tid. Likaså stämmer det att man bytt ut de gamla vattenhjulen mot turbiner som ökat kapaciteten. Samtidigt har man omöjliggjort ålens lekvandring då en så lång fisk har stora svårigheter att passera genom en turbin utan att få livshotande skador.

Annons

Vad som inte nämns är att många kraftverk, bland annat i Vramsån, under alla dessa år kunnat bedriva sin verksamhet utan några som helst tillstånd eller miljökrav. Det är ganska unikt i Sverige att inte behöva ta miljöhänsyn i sin verksamhet. Om man tittar på ålfisket, som tas upp i insändaren, så har det fått acceptera en nedskärning på 70 procent och lantbrukarna längs Vrams-ån som tvingats att kraftigt begränsa sina bevattningsuttag ur ån.

Vad är det då som Olsson benämner som Länsstyrelsens ”drönarattacker mot oskyldiga människor”? Jo, det är att vi ställer krav på att kraftverksägare som saknar tillstånd enligt miljöbalken för att driva kraftverket, skaffar sig det. Att skaffa ett sådant tillstånd kostar pengar, det vet alla som bedriver miljöfarlig verksamhet. Det innebär dessutom att kraftverks-ägaren måste vidta åtgärder för att minimera skadorna på Vramsåns flora och fauna.

Vramsån är ett nationellt särskilt värdefullt vattendrag med många värden utöver ålen. Om kraftverkets lönsamhet inte klarar dagens miljökrav finns givetvis risken för att tillstånd inte beviljas. Miljöskadorna per producerad kWh är extremt höga i de små kraftverken och produktionen har ingen betydelse för vår elförsörjning. De stora kraftverken i Helgeån har alla tillstånd och står för 85 procent av vattenkraftproduktionen i Skåne, som i sin tur står för 0,19 procent av vattenproduktionen i Sverige.

Lina Campbell
Kristian Wennberg, Johan Wagnström, Länsstyrelsen Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons