Folktandvårdens nya taxa

Debatt Artikeln publicerades
Bysmeden var Folktandvårdens föregångare.
Foto: Ulf Palm/TT
Bysmeden var Folktandvårdens föregångare.

Nu går väl skam på torra land, Region Skåne! Trettio procents höjning av en redan svindyr taxa för tandvård, till och med dyrare än många privata tandläkare.

Tandvård

Detta bara för att Region Skåne ska få högre utdelning från sitt vårdbolag.

Varför gör man detta? Jo för att undvika att höja den landstingskommunala skatten.

Vanligt folk kommer inte att ha råd att gå till tandläkaren nu, utan att skaffa sig ett nytt kreditkort att ha i plånboken. Fy på er, den nya majoriteten (allt från M-Liberalerna) i Regionfullmäktige. Hur kan Niclas Nilsson och SD stödja ett sådant förslag.

Folktandvården kom till som namnet säger, för att vanligt folk skulle ha råd att gå till tandläkaren, istället för till bysmeden.

Vi i Kommunistiska Partiet vill att alla ska ha råd att gå till tandläkaren. Vi kräver att tandvården blir integrerad i den vanliga sjukvården. Som en egen specialitet med samma taxa som övrig sjukvård. Då skulle de flesta ha råd att få sina tänder kollade, minst en gång om året.

Detta skulle höja den så kallade tandstatusen avsevärt (de flesta skulle kunna behålla sina egna tänder). Och den totala kostnaden för tandvården skulle sänkas avsevärt.

Claes Truedsson

Kommunistiska Partiet, Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.