Har vi en Högskola i Kristianstad?

Debatt Artikeln publicerades
Märker vi av studenterna i Kristianstad? Vid järnvägsstationen ser vi när de pendlar till och från Näsby.
Märker vi av studenterna i Kristianstad? Vid järnvägsstationen ser vi när de pendlar till och från Näsby.

Frågan kan uppfattas provocerande, när Håkan Pihl med femhundra anställda ger femtusen heltidsstudenter och sju tusen studenter som läser enstaka kurser en väl vitsordad utbildning. Tänk efter, märker vi av studenterna i Kristianstad? Endast vid järnvägsstationen ser vi studenterna när de pendlar till och från Näsby.

Debatt

En enig styrelse i Högskolan vill flytta Högskolan centrumnära i Kristianstad. Bakom det inriktningsbeslutet ligger kvalificerade ekonomiska beräkningar. Beräkningar som visar att Högskolan idag betalar för ytor som inte kan användas ute på Näsby. Forna tiders undervisningsmetoder fungerar inte längre i det moderna utbildningssamhället. Datastöd, distansundervisning och mindre sammanhållna undervisningsgrupper har ersatt forna tiders föreläsningar i stora aulor. Vid enkäter som Högskolan gör, upplever anställda och studenter att det blir spilltid med byte av transportslag. Högskolans utvärdering beräknar spilltiden vid bytena som cirka en timme/dag. I dag har Högskolan i Kristianstad ett gott anseende och många sökande till utbildningarna. Högskolan arbetar långsiktigt för att möta kommande studenters krav på kortare pendlingstider.

”Det är slående hur lite markyta som behövs för att bygga en modern högskola anpassade till dagens och morgondagens krav. Motsvarande ytorna är det inga problem att hitta i Kristianstad om viljan finns.”

Vilken roll kan då Kristianstad kommun spela som aktör i frågan? Om vi vill få in över tio tusen studenter och femhundra anställda i moderna lokaler centrumnära, då borde kommunen agera snabbt och positivt för att få till en bra dialog med Högskolan. Ofta passerar jag Högskolan i Malmö, när jag skall på olika aktiviteter. Det är slående hur lite markyta som behövs för att bygga en modern högskola anpassade till dagens och morgondagens krav. Motsvarande ytorna är det inga problem att hitta i Kristianstad om viljan finns.

Det kan väl inte vara ett egenvärde för Kristianstad att Högskolan skall vara kvar på Näsby? Jämfört med att få in studenter och anställda till city så att butiker, restauranger och caféer får nya kunder med en välbehövlig blodtransfusion i stadslivet.

Den moderata gruppen har ännu inte tagit ställning i frågan, så detta är mina egna funderingar. Tankar som jag vill att andra skall dela inom moderaterna och inom Alliansen.

Bo Silverbern (M)

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.