Inte lätt tro på Gud men svårare att inte göra det

Debatt

Påskaftonens ledare uppmanar till att inte ligga och lata sig. Specifikt handlar det om sommarläger för skolbarn, men uppmaningen kan gärna gälla oss alla.

Så här långt är det bara att instämma. Men varför göra en motsättning mellan att ”kavla upp ärmarna” och att be till Gud ”knäppa händerna”? Den där ”skäggige figuren i himlen” vet jag inte vem det är. Någon sådan tror inte jag heller på.

Enligt kristen tro är den tydligaste bilden av Gud, den vi har i Jesus Kristus sådan han beskrivs i Bibeln. Han är den som avslöjar de självgodas hyckleri och ger nytt hopp till de nertryckta. Han om någon hjälper människor att ”kavla upp ärmarna” och göra sådant de inte trodde sig själva om.

Jag vet inte vad Carolin Dahlman har för negativa erfarenheter av Gudstro. Det låter som uttryck för en olycklig kärlek. Gud låter sig inte bevisas logiskt, lika lite som exempelvis kärleken. Men den kanske också är en illusion? Nej, vi ser dess spår och upplever resultaten. Det är inte lätt att tro på Gud, men ännu svårare att inte göra det.

Om nu allt är ett resultat av slumpen, hur ska man då kunna ”skapa sitt eget öde”? Då är vi programmerade som robotar, och allt tal om rätt och fel blir meningslöst. Eller hur?

”Varje dag är en högtid för hopp.” Så sant som det är sagt. Tack vare påskens eviga budskap om Kärlekens och Livets seger kan vi stå emot ondska och likgiltighet även inom oss själva. Vi behöver inte ge upp.

Dag Hammarskjöld skrev i Vägmärken: ”Gud dör icke den dag vi ej längre tro på en personlig gudom, men vi dör den dag livet för oss ej längre genomlyses av det ständigt återskänkta undrets glans från källor bortom allt förnuft.”

Påskens hälsning till oss: Var inte rädd! Upp och hoppas!

Bo Olsson

Svar:

Det sekulariserade samhälle vi lever i har gjort enskilda individer starka och självständiga; vi kan fatta beslut om vad som är rätt och fel utifrån egna tankar och erfarenheter. Det är mycket positivt.

Om du vill tro på Gud och jag inte, är det vårt fria val, liksom om vi vill följa religiösa regler eller inte. Du som finner kraft att tro på dig själv från en Gud kan göra så; jag har inga synpunkter och tänker inte försöka ändra dig.

På samma sätt förväntar jag mig att jag i ett fritt samhälle kan vara ateist eller agnostiker utan att bli misstänkliggjord – eller kallad död, rädd eller ond. Vi tycker olika helt enkelt och det är helt okej. I ett fritt samhälle är det självklart och uppskattat.

Carolin Dahlman

politisk redaktör Kristianstadsbladet

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.