Jörgen Svensson: Ett extremt intresse för ett tragiskt fall

Debatt Artikeln publicerades
Foto:Bosse Nilsson

I veckan fortsatte rättegången mot föräldrarna som misstänks ha orsakat sin fyra veckor gamla dotters död. Gjorde vi för mycket? För stort? För närgånget? Viktiga frågor. Rapporteringen var i alla fall anständig.

Det som hände den lilla flickan är förfärligt bortom ens fattningsförmåga. Berättelserna från rättegången är om möjligt ännu värre än det som vi tidigare fått oss till livs. Så var drar vi gränsen i vårt berättande?

Kristianstadsbladet har refererat direkt från samtliga rättegångsdagar. Lukas Ernryd och Leo Pettersson har suttit och lyssnat, sorterat bort, och gett en ögonblicksbild direkt från tingsrätten. Det där inte enkelt. Normalt har vi en stund på oss att fundera på om, vad och hur vi berättar. Skickligt har de gjort blixtsnabba överväganden, skruvat på formuleringar och publicerat direkt. Vid tveksamma fall har de stannat upp och kommunicerat med nyhetsdesken och med mig. Kan vi uttrycka det så här? Eller så här? Är det här för närgånget?

Birgitta Mattisson är en rutinerad krimreporter. Hon har lyssnat på många tragedier i tingsrätten, men det här handlar om ett mycket litet barn som brottsoffer, vilket gör det speciellt. Det är mycket information som ska hanteras och värderas för att bli till en begriplig och anständig text.

Jag är självklart part i målet, men tycker att vi haft en bra balans i rapporteringen. Visserligen har rättegången fått stort utrymme både på sajten och i papperstidningen, men inte oproportionerligt stort. Det så kallade allmänintresset är, hur vi än ser på den nyfikenhet som alltid omgärdar den här typen av rättsfall, mycket stort.

Intresset för målet har varit extremt med Kristianstadsmått mätt. Väldigt många har begärt ut förundersökningen. Nästan osunt många hade tagit del av förundersökningen innan de tog plats i stora rättssalen, som för övrigt inte räckte till för att rymma alla som ville ta del av rättegången.

Det går att ha många synpunkter på och tankar kring den enorma uppmärksamhet fallet fått. Jag nöjer mig med att konstatera att vi i varje fall ansträngt oss för att hålla rapporteringen anständig och värdig under rådande omständigheter.

Ha en så bra helg som möjligt i det fina vädret!