Kosläpp symboliserar fångenskap

Debatt
Foto:Claes Jonasson

Det är vår, en tid på året som uppskattas. En fin symbol för våren är korna som släpps ut i hagen under kosläppet.

Barnfamiljer, nykära, unga som gamla samlas kring gårdarna och bevittnar hur korna äntligen släpps ut hagen. De flesta har även under detta året indoktrinerats med Arlas och Bregott-fabrikens lyckliga kor. Nu får de bevittna de lyckliga korna i verkligheten, för att sedan dricka sin mjölk med gott samvete. Varenda hjärta förblir varmt.

Jag förstår varför detta är en tradition för många. Personligen kan jag inte närvara. För mig skär det i mitt hjärta när korna får komma ut igen. De springer av sig all rastlöshet, antagligen med en förhoppning om frihet.

Vad som väntar är inte dörren ut i friheten, det är egentligen inte ens en dörr, det är bara fängelsets uteplats. De får inte se sin kalv igen, de kommer producera mjölk tills kropparna inte längre orkar, när tiden är inne tvingas de på en trång djurtransport, de kommer få sin hals uppskuren och innan allt detta så har de blivit inseminerade med tvång (för att tala klarspråk, våldtagna).

För mig symboliserar inte kosläpp frihet, det symboliserar fångenskap.

Olle Olsson

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.