Kristianstadsbladet tar en aktiv roll – det ger fler läsare

Kristianstad Artikeln publicerades

I veckan kom nya fina räckviddssiffror för Kristianstadsbladet. På fredagskvällen är det kulturgala i Kulturkvarteret i Kristianstad. Kan man se ett samband där? Ja, det kan man, menar jag.

Olle Jönsson och Christer Eriksson från Lasse Stefanz tar emot Kristianstadsbladets 2017 års kultur- och nöjespris. Prisutdelare är Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson.
Foto: Tommy Svensson
Olle Jönsson och Christer Eriksson från Lasse Stefanz tar emot Kristianstadsbladets 2017 års kultur- och nöjespris. Prisutdelare är Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson.

 

Den som varit med några år i branschen vet att inte dra för stora växlar på räckviddssiffror enskilda tertial. Men när branschpressen rapporterar om dystra siffror för dagspressen tycker jag att det kan vara på sin plats att berätta att Kristianstadsbladet ökar. Fler läser papperstidningen och fler tar del av vårt innehåll digitalt. Det är inget påhitt taget ur luften, det är fakta från Sifo Kantar.

Kristianstadsbladet är en utpräglad lokaltidning. Det är något vi är väldigt stolta över och något vi slår vakt om. Visst tillåter vi oss att göra små utblickar och utflykter utanför spridningsområdet, men i allt väsentligt ägnar vi oss åt lokaljournalistik.

Pär Trulsson ringer många samtal varje dag för att stämma av läget i försöken att bilda regering i Kristianstad. Carl-Johan Liljedahl och Tommy Svensson är på plats i stenbrottet mellan Immeln och Värestorp när polisen söker efter Lelle Hildebrands kvarlevor. Patric Nilsson sitter i ishallen i Vimmerby och direktrapporterar när KIK tar nya poäng i jakten på en allsvensk plats. Ingela Rutberg åker till Vinslöv och berättar om hur Love Melander förverkligar sina husdrömmar. Matti Stenrosens grävande journalistik resulterar i att en ledande vänsterpartist avslöjas med ett rätt digert brottsregister. Det där är klassisk, kvalificerad, lokaljournalistik.

Men en tidning som Kristianstadsbladet är inte bara innehåll, även om det är kärnverksamheten, utan vi har en aktiv roll i lokalsamhället.

Under fredagskvällen är det kulturgala i Kulturkvarteret i Kristianstad för fjärde gången. Den kom till efter att Kristianstadsbladet tagit initiativet. Kristianstads kommun (Kristina Jungbeck har en betydande roll i arrangemanget) och Sparbanken Skåne (vars lokala ägarstiftelse bidrar både monetärt och med inspel till hur galan kan utvecklas) hakade på och nu har vi en årlig gala där kända och mindre kända kulturarbetare hyllas. I samband med årets gala delas det första Ann-Louise Hanson-stipendiet ut, ett stipendium som familjen Glenmark-Hanson delar ut tillsammans med Kristianstadsbladet.

När Tommy Lindgren kom på idén att Kristianstad behövde en idrottsgala kom han till Kristianstadsbladet för att söka samarbete. Nu är idrottsgalan mer eller mindre en institution. Över hundra lokala idrottare får rättmätigad uppskattning. Kristianstadsbladets sportchef Patric Nilsson drar ett tungt lass, jag lovar.

Varför då detta engagemang utanför kärnverksamheten? Eller är det så att engagemanget i lokalsamhället i själva verket är en del av kärnverksamheten?

Jag tror på det sistnämnda. Mår nordöstra Skåne bra mår Kristianstadsbladet bra. Konstigare än så är det nog inte.

Trevlig helg!