Annons

Licensjakten får liten effekt på sälbeståndet

Under ett antal år har det funnits skyddsjakt på säl men man har inte nått hälften av den kvot man har gett tillstånd till. Vad är det som säger att licensjakt skall ge bättre effekt?
Miljö • Publicerad 6 april 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Intresset för säljakt är lågt, men sälpopulationen måste reduceras.
Intresset för säljakt är lågt, men sälpopulationen måste reduceras.Foto: Daniel Reinhardt

För att jaga säl krävs specialtillstånd och utbildning, därför att säljakt är den svåraste jakt man kan utföra. Dessutom är intresset för säljakt lågt för att det är kontroversiellt och för att handel med sälprodukter är förbjudet enligt EU.

Varför jaga säl?

Annons

1974 fredades sälen på grund av det låga beståndet (5 000-10 000). Miljögifter som DDT och PCB var den största boven. DDT och PCB förbjöds. Sedan dess har sälpopulationen ökat explosionsartat och idag tiodubblats.

Det är inte bara yrkesfisket som har tagit skada. Även fisken skadas genom infektion av parasiten sälmask. Cirka 60 procent av torsken i södra Östersjön är smittad. Sälens fettlager har minskat med cirka 30 procent. För att sälen och torsken skall må bättre bör sälstammen reduceras radikalt.

Hur skall man då effektivt reducera sälstammen när intresset från jägare i allmänhet är så lågt? Antingen får Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten anställa säljägare eller så får man erbjuda skottpengar på säl.

Sten Duvhök

Degeberga

Annons
Annons
Annons
Annons