”Parisavtalet” om klimatet är redan uppfyllt

Sture Åström ,

I Paris lovade delegater för 195 nationer att de skulle försöka begränsa den globala medeltemperaturens stigning till 2 grader över förindustriell nivå.

Helst skulle de hålla den under 1½ grad.

Men delegaterna var så upptagna av att förhandla, att de missade att kolla klimatets fakta. Dessa är oftast lätta att finna. Många mätserier finns på nätet:

Googla ”Latest Global Temps” för månatlig uppdatering av den globala temperaturen enligt pålitliga satelllitmätningar. De visar att temperaturen inte stigit de senaste 20 åren.

De påståenden som cirkulerat om nya värmerekord de senaste tre åren har varit baserade på “justeringar” av gamla data: Temperaturen för rekordåret 1934 har man helt sonika sänkt i databasen. Så gör inte riktiga forskare.

Isen på havet i Arktis växer. Men i sitt program Morgonstudion den 26/9 visade SVT en karta, där isens utbredning nu var mindre än ”normalt”. Meteorologen visste inte att isen växer och krymper i en 60-årig cykel.

Dess minimum i år var faktiskt en halv miljon kvadratkilometer större än det som noterades 2016 och även större än 2015. Isen befinner sig i tillväxt. Dagliga data erhålles från Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, googla ”dmi halvkugle”.

Mätningar på våra grannplaneters atmosfärer visar att den uppvärmning som uppstår i atmosfären inte påverkas av mängden koldioxid, googla “catling tropopause”. Energin till uppvärmningen erhålls av gravitationen.

Redan 1801 rapporterade William Herschel ett samband mellan klimatet och antalet solfläckar. I mars i år noterades två veckor nästan utan sådana. Det indikerar ovanligt låg aktivitet. Med stor sannolikhet betyder det att de närmaste decennierna blir kalla, googla “mini ice age fears”.

Det finns inga tecken på att den globala temperaturen kan stiga. Mest troligt kommer den att sjunka. “Parisavtalets” mål 1½ grad är således redan uppnått.

Koldioxid påverkar inte klimatet. Vi behöver inga subventioner av vindkraft, solpaneler eller elbilar.