Patientens bästa är högsta prioritet

Debatt ,
Ett stort problem är alla som tvingas ligga kvar för länge på sjukhus.
Foto:Foto: ERIK G SVENSSON
Ett stort problem är alla som tvingas ligga kvar för länge på sjukhus.

Sjukvård/ Ett förslag till ett nytt hälso- och sjukvårdsavtal mellan Region Skåne och Skånes kommuner har under ett par års tid tagits fram av regionala och kommunala politiker och tjänstemän i Skåne.

Avtalet ska reglera hur vården av de mest sjuka skåningarna ska bedrivas. Om det genomförs kommer det ge stora förbättringar för de ungefär 26 000 patienter som berörs en siffra som ökar för varje år. Det är Skånes mest sköra medborgare vi talar om och deras tillgång till en värdig vård måste ges högsta prioritet.

Så är inte fallet i dag. Nuvarande avtal reglerar främst hur kostnaderna för de sjuka fördelas mellan kommun och region, vilket ofta får negativa konsekvenser. Många vittnar om tidsödande trätor och diskussioner om vilken huvudman som ska stå för vad. Vem ska betala för just det sjukvårdsmaterialet – ni eller vi? Detta stjäl tid och fokus från patienterna.

Ett annat problem är alla som tvingas ligga kvar för länge på sjukhus. Den sjukes kommun ska ta över vården av patienten, på korttidsboende eller via hemsjukvård, senast fem dagar efter färdig behandling. Men alltför ofta väljer kommunen istället att böta runt 4 500 kronor per dygn till Region Skåne istället för att bereda plats i kommunen. Man tycks bedöma att det är dyrare att ge patienten den vård den behöver än att betala straffavgift. Och varje gång någon är kvar för länge kan det innebära att någon sjukare inte kan skrivas in. Den totala notan för Skånes 33 kommuner till Region Skåne för detta var 14 miljoner kronor förra året. Kristianstads räkning uppgick till hela 2,2 miljoner kronor.

Detta är självklart oacceptabelt. Och därför är det bra att det nya förslaget till avtal fokuserar på hur patienter inte ska hamna i kläm mellan de offentliga systemen. Särskilda hemsjukvårdsteam med sjuksköterska från kommunen och läkare från Region Skåne ska inrättas. De ska ge patienten akut vård inom 2 timmar, och komma till planerat besök inom en vecka.

Blir förslaget verklighet gäller avtalet från årsskiftet. Det kommer säkerligen att kosta lite mer på kort sikt, men om något ska prioriteras högt av oss politiker så är det väl ändå vården av de allra sköraste? Och sanningen är den att om vi inte löser ett bättre omhändertagande av den här gruppen snarast så kommer vi stå med en ännu högre nota i framtiden. Såväl mänskligt som ekonomiskt.

Vi Kristdemokrater uppmanar därför de skånska kommunerna att skriva under det nya avtalet. När man tar ställning till förslaget måste patientens bästa vara högsta prioritet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.