Pensionärer tvingas leva på 2009 års nivå

Debatt

Om lönerna hade utvecklats som pensionerna sedan år 2009 hade snittlönen idag legat på strax under 28 000 kronor istället för på runt 32 000 kronor. Hur många löntagare hade accepterat det?

Faktum är att en pensionär som år 2009 hade en pension på 14 550 kronor brutto, idag har en pension på endast 14 300 kronor. Detta på grund av att den så kallade bromsen har slagit till tre gånger och sänkt pensionerna. Samtidigt har lönerna ökat med mellan 2,5-3 procent per år.

Hyror, livsmedelspriser och kommunernas avgifter för hemtjänst och trygghetslarm har stigit de med. Denna utveckling måste vändas omgående. Från SPF Seniorerna har vi därför sedan en tid tillbaka krävt att det görs en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet.

Den så kallade Pensionsgruppen som står bakom pensionsuppgörelsen har nyligen föreslagit att bromsen i pensionssystemet ska göras om så att svängningarna blir mindre än idag.

Tillsammans med landets övriga pensionärsorganisationer har SPF Seniorerna i ett remissvar avvisat Pensionsgruppens förslag och istället begärt att pensionssystemet utvärderas. Det är positivt att fler nu ställer sig bakom vårt krav på en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet – vi måste kunna leva på våra pensioner och hänga med i inkomstutvecklingen.

Förslaget från Pensionsgruppen skulle nämligen varken innebära förbättrade pensioner eller att bromsen inte kan slå till igen och sänka pensionerna på nytt. Efter flera sänkningar så föreslår politikerna i stort sett lika låga pensioner som idag – det är orimligt. Pensionsgruppen har inte förstått att det är sänkningarna i sig, inte deras storlek, och att pensionärerna fortsätter att halka efter, som är bekymret.

Huvudproblemet är att pensionssystemet är underfinansierat och måste förstärkas, vilket Pensionsgruppens förslag inte ens berör. Flera av grundprinciperna i pensionssystemet uppfylls inte: pensionerna följer inte löneutvecklingen och bromsen slår till trots att inget extremt har inträffat. Pensionssystemet ger inte ekonomisk trygghet för oss som ska leva på det. Antalet svenska pensionärer som lever under EU:s gräns för risk för fattigdom ökar.

Det är på tiden att denna utveckling vänds, därför säger vi nej till Pensionsgruppens förslag på en förändrad broms och vill istället se en utvärdering av hela pensionssystemet. Pensionssystemet ska ge ekonomisk trygghet, inte försätta människor i ekonomisk utsatthet.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.