Skylta med landskapen!

Debatt

Skåningen har det lätt. Sedan länssammanslagningen 1997 behöver den som identifierar sig skåning inte längre fundera på vilket län han eller hon bor i.

Landskapet Skåne ligger helt och hållet inom länet Skånes gränser.

Sedan 1800-talets nationalromantik har landskapen varit viktiga för oss som bor i Sverige. Före 1997 identifierade inte den som bodde i Perstorp sig som tillhörig Kristianstad län och Svedalabon inte som tillhörig Malmöhus dito. Man var kort och gott skåning, oavsett i vilket av de två länen man bodde.

Alla har inte den här lyxen, men landskapsidentiteten sitter där fullt och visst. Den som bor i Hunnebostrand bor inte i västra delen av Västra Götalands län utan i Bohuslän. Den som bor i skogen utanför Nybro identifierar sig inte med Kalmar län utan som smålänning. I Funäsdalen är man härjedaling, inte Jämtlands länsbo.

Vi i Sverige skyltar gärna med vår landskapstillhörighet. Ändå har inte landskapet fått några skyltar. Vi sätter upp brunvita vägmärken för områden som Glasriket, södra Ölands odlingslandskap och trakten för Heliga Birgitta. Men varför ska inte Bohuslän, Småland, Härjedalen, Uppland, Närke med flera landskap få sina skyltar?

Landskapen är viktiga för oss, de är en självklar del av vad vi lär oss om Sverige i skolan och vi känner ofta till dem bättre än våra län. Kristdemokratiska ungdomsförbundet tycker det är dags att vi även i vägskyltarna lyfter fram dem. Ändra vägmärkesförordningen så att vi kan se när vi lämnar Skåne och kör in i landskapet Småland.

Adam Davidsson (KD)

landsbygdspolitisk talesperson

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.