Annons

Ett ekonomiskt stålbad väntar kommunen 2020

200 miljoner måste sparas i de kommunala verksamheterna nästa år. ”Det kommer göra ont”, konstaterar kommunalrådet Pierre Månsson (L). Men skattehöjning ska undvikas.
Kristianstad • Publicerad 7 juni 2019
Kristianstads kommun
Kristianstads kommunFoto: Bosse Nilsson

– Det blir fler barn och fler äldre, det är bra, men för en kommun kostar det pengar. Vi har haft en god ekonomisk tillväxt, därför har vi klarat det. Men den tillväxten ser vi inte de närmaste åren, säger Pierre Månsson (L).

Att tuffa ekonomiska tider väntar för många kommuner har det flaggats för länge. För Kristianstads del är det under nästa år det blir kännbart. Därefter väntar sju, åtta år då det kommer att krävas riktigt strama ekonomiska tyglar, enligt kommunen.

”Vi kommer att behöva göra prioriteringar och plocka bort sådant vi gör i dag.”
Annons

Arbetet med nästa års budget pågår och Kristianstadsbladet har tidigare berättat att det saknas en bra bit över 100 miljoner när pengarna ska fördelas. Budgeten klubbas först i höst, men nu tittar man på hur förutsättningarna ser ut, vilka pengar det finns att röra sig med och vilka möjligheterna är att spara och eventuellt öka intäkterna. I samband med det finns ett förslag på hur kommunen ska hantera det faktum att det nu ser ut att saknas 116 miljoner inför nästa år och 240 miljoner om två år. Den stora anledningen är så kallade volymökningar, det vill säga fler barn och äldre som innebär behov av fler platser i förskola, skola och äldreboenden.

För att klara av detta kommer det enligt förslaget att krävas åtgärder som ger omedelbar effekt redan vid årsskiftet 2019/2020. De åtgärder som föreslås från kommunledningskontoret är att plocka 50 miljoner från de kommunala bolagens vinster, sänka resultatmålet till 0,5 procent, öka exploateringsintäkterna (tex försäljning av mark och fastigheter) med 10 miljoner och minska kommunstyrelsens ”anslag för senare fördelning 2020” med 15 miljoner.

Om det här genomförs räknar man med 24 miljoner som ska prioriteras för volymförändringar inom skola, barnomsorg och äldreomsorg. Men då har inte hänsyn tagits till det som nämnderna själva anser att de har behov av, deras äskanden.

”I första läget vill vi inte höja skatten, vi måste titta över vår egen verksamhet.”

Förslaget nu är att nämnderna behåller samma budgetram som i dag och anpassar sina verksamheter för 2020. Senast den förste februari nästa år ska de presentera förslag till effektiviseringar motsvarande minst 150 miljoner kronor som ger full effekt senast från och med år 2021. Kommundirektören föreslås även att tillsammans med förvaltningscheferna se över ”struktur, uppdrag och ambitionsnivåer med fokus på effektivisering genom samverkan och helhetssyn” och utifrån det ge förslag på åtgärder som minskar kostnaderna med 50 miljoner från och med 2021.

– Kraven på vad en kommun ska göra ökar hela tiden, samtidigt kommer vi inte att kunna göra allt vi gör i dag. Vi kommer att behöva göra prioriteringar och plocka bort sådant vi gör i dag, det här är en process på sju, åtta år. Det kommer göra ont. Men vi måste bli duktigare på att prioritera kärnverksamheten, säger Månsson.

På längre sikt kommer det att krävas ”ett djupgående effektiviseringsarbete” enligt förslaget. Fokus när nämnderna ska spara ska enligt förslaget ligga på minskad/rationaliserad administration och ”verksamheter som inte direkt vänder sig till medborgarna”. Men ”betydande förändringar” kommer också att behövas inom basverksamheterna. Enligt förslaget behövs det även en grundlig översyn av investeringsplanen för att få ner den årliga investeringsnivån till högst 500 miljoner kronor senast från och med 2024. Den översynen vill man se redan i september i år.

Skattehöjning är inte aktuellt enligt Pierre Månsson.

– I första läget vill vi inte höja skatten, vi måste titta över vår egen verksamhet, men staten måste gå in och ta sitt ansvar. Kommunerna förlorade pengar i och med M/KD-budgeten, men vi tror att det finns pengar till kommunerna i höstbudgeten.

På en del områden är kommunens ambitioner större än vad som behövs, menar Månsson. Där finns möjligheter att dra ner.

Vad skulle det kunna handla om?

Annons

– En fråga som säkert kommer upp till diskussion är det som mitt eget parti var med och genomförde: gratis buss för 75-åringar. Jag säger inte att jag är emot det, men när man inte har pengar till äldreomsorgen är det en sådan sak som kan diskuteras.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons