Annons

Kritik mot att farligt föremål flyttades

Vintergatans förskola har lämnat in en redogörelse för händelsen med det farliga föremålet. Utbildningschefen Kenth Olsson ifrågasätter att föremålet flyttades innan polisen kom.
Kristianstad • Publicerad 17 september 2019
Vintergatans Förskola i Kristianstad där ett barn tog in en granat.
Vintergatans Förskola i Kristianstad där ett barn tog in en granat.Foto: Tommy Svensson

Det var den 9 september som en elev kom till förskolan med föremålet, som senare visade sig vara en spårljusspränggranat som hade avfyrats, men inte detonerat. Eleven hade hittat den på Rinkaby skjutfält och föremålet placerades på en hylla på förskolan, där det låg kvar i samband med ett föräldramöte på kvällen den 10 september. Någon frågade vad det var för något och biträdande rektorn bad en tidigare yrkesmilitär bedöma det efter att ha skickat en bild.

Han svarade att föremålet måste ut ur huset och polis kontaktas, enligt förskolans redogörelse. När polisen kom hade föremålet flyttats ut och låg i rabatten. Polisen tog bilder och skickade till nationella bombskyddet. Bombskyddet kom och oskadliggjorde föremålet.

Annons

I redogörelsen citerar förskolan en polis som efter kontakt med bomskyddet uppges ha sagt att förskolan aldrig var utsatt för någon fara, men när förskolan själv kontaktade bombskyddet fick de veta att de ”troligtvis” hade utsatts för fara.

– Jag tycker att det är en bra redogörelse och att det är bra att man har skärpt rutinerna, säger Kenth Olsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Samtidigt noterar han att den före detta yrkesmilitären bedömde föremålet som farligt efter att ha sett en bild av det och ifrågasätter att det flyttades innan polisen kom.

– Det är inte ordinarie förfarande enligt all form av säkerhetstänkande. Normalt förfarande när man upptäcker ett föremål som kan betraktas som farligt är inte att flytta det utan att utrymma lokalen. Sådant vill vi diskutera, säger Kenth Olsson.

Han syftar på att barn- och utbildningsförvaltningens tillsynsfunktion kommer att träffa huvudmannen för Vintergatans förskola för att gå igenom planerade och genomförda åtgärder, upprättade rutiner och planer för att säkerställa att liknande händelser inte ska upprepas.

Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad.
Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Cecilia Åkesson, rektor på Vintergatans förskola, vill inte kommentera att föremålet flyttades innan polisen kom.

– Jag vill inte föra den diskussionen med Kristianstadsbladet överhuvudtaget utan vill föra den med Kenth Olsson och berörda, säger hon.

I förskolans redogörelse för händelsen bifogas ett dokument med namnet ”Rutin för medtag av föremål till förskolan”, daterat 20190913, alltså tre dagar efter händelsen. Där står bland annat att inga föremål som kan innebära någon typ av fara får medtagas till förskolan. ”Vid allvarligare situation kontaktar rektor lämplig myndighet för vidare hantering av föremålet.”

Peter MaunulaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons