Annons

Drönare ska övervaka strandremsan

Nu har projektet lyft. Med hjälp av drönare ska det utrönas hur strandlinjen i kommunen påverkas. Är problemet med erosion så allvarligt som befaras – när och var inträffar den?
Åhus • Publicerad 15 maj 2019
Revhaken från ovan.
Revhaken från ovan.Foto: Lasse Ottosson

På onsdagseftermiddagen lyfte den – en av kommunens drönare – från stranden på Revhaken. Ett uppbåd bestående av bland andra boende i området, representanter från Vellinge och Ängelholms kommuner, länsstyrelsen, geotekniska institutet, Lunds Universitet samt lokala politiker och tjänstemän med flera, följde den med blicken.

– Vi kommer flyga 50 meter över markpunkten, inte högre på grund av att reglerna säger att vi inte får om vi inte kontaktar flygledartornet, men 50 meter fungerar jättebra för detta ändamål, sa Jan-Olof Pettersson mätsamordnare vid Kristianstads kommun och en av dem som har ordning på de allt fler flygfarkoster som finns i kommunens ”garage”.

Annons

Det finns vissa partier längs med strandlinjen inom Kristianstad kommun där sanden verkar försvinna i snabbare takt. Bland annat vid evenemangsstranden på Täppet i Åhus, strandremsan söder om Snickarhaken, stranden precis söder om Revhaken och Gropahålet i Yngsjö. För att bättre kunna se hur problematiken ser ut ska kommunen fotografera med drönare.

– I princip kan vi bara skicka iväg den så sköter den sig helt och hållet självt. Det är mycket automatik i de här mätinstrumenten, säger Pettersson.

Här saknas innehåll

Magnus Lund, klimatstrateg, Kristianstad kommun, Pär Zetreus, drönarpilot, Jan-Olof Pettersson, mätsamordnare.
Magnus Lund, klimatstrateg, Kristianstad kommun, Pär Zetreus, drönarpilot, Jan-Olof Pettersson, mätsamordnare.Foto: Lasse Ottosson

En av de närboende som kommit för att se drönaren lyfta var Göran Sevebrant som bott nära Revhaken sedan 50-talet, numera permanent. Havet har nu ätit sig riktigt nära hans hus och han vill gärna höra mer kring vilka alternativ han har.

– Vi måste göra något oavsett. Jag vet inte vad, möjligen kan man slå ned en spont. Vi får titta på det.

Drönaren kommer att vara ute och flyga över strandremsan vid Revhaken ganska frekvent, ungefär en gång varannan månad.

– Det finns många kommuner som har olika typer av strandövervakning och använder sig av drönare, men vi kommer att göra det här relativt ofta, säger Magnus Lund, klimatstrateg på Kristianstads kommun.

Efter exempelvis stormar kan det också bli så att drönaren skickas ut för att dokumentera påverkan vid kustremsan.

– Syftet är i första hand att få mer förståelse för de här variationerna inom området, förklarar Magnus Lund om projektet som åtminstone kommer att pågå i två år

– Vi fokuserar i första hand på området mellan Snickarhaken och Revhaken. Det betyder inte att vi tycker det är det viktigaste området. Vi har valt den här sträckan för att den är väl definierad och för att det finns en viss mängd sand.

Vad kostar projektet?

Annons

– För närvarande är det som så att materialet är befintligt så det enda som kostar är vår tid. Det är ”inom ramen”, som de säger, säger Magnus Lund.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons