Familj & vänner

Alice Trolle Wachtmeister

Nina Eldh, kär vän Artikeln publicerades
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

Grevinnan Alice Trolle Wachtmeiser, född Tornerhjelm, somnade 91 år gammal stilla in i sitt hem på Trolle Ljungby i Skåne den 26 juni. Efterlämnar maken greve Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister.

Vissa möten i livet betyder mer än andra. Alice lämnade ingen oberörd. Hennes intresse för människor, oavsett varifrån de kom, betydde mer för dem än vad hon själv kanske förstod. Det berodde på att hon aldrig satte sig själv i första rummet utan var en ödmjuk och god lyssnare. Med humor och stor integritet kom hon att betyda mycket för många människor. Verkade utan pekpinnar, alltid hjälpsam.

Man brukar säga att inget är som gamla vänner. Men, att finna en vän sent i livet, att få ett djup i samtal och inte bara yta, det är en gyllene gåva. Alice uttalade inga stora ord men var en stor människa. Oändligt klok och eftertänksam. Humoristisk. Ja, nära till skratt och fniss. Aldrig elakt, bara inkännande och med känsla för situationskomik.

Vi utbytte böcker och tankar kring innehåll och författarskap. Alice var modig även i sina bokval. En gång gav jag henne en bok i en stor samhällsfråga där jag visste att hon hade en bestämd uppfattning. Ville ändå höra hennes åsikt om andra sidans synpunkter. Den recension jag fick var ”Jag har nu fått ett annat perspektiv på den här frågan”.

Skarp och älsklig, rak och varmhjärtad, påläst. Vacker, elegant, tuff. Såväl i vackra aftonklänningar som i långbyxor.

Vi möttes i storstaden vid hovet men det blev det gemensamma skånska landskapet som förenade oss än mer. ”Den fattiga delen av Skåne”, som Alice med glimten i ögat uttryckte det eftersom hon bodde på det storartade slottet Trolle Ljungby. Men, hon visste också hur fattigt Österlen och den östra delen av Skåne en gång varit. Bortom huvudstaden, men ändå tillhörande den, såg Alice andra perspektiv.

Närheten till andligheten i tillvaron fanns alltid i hennes gärning på jorden. Inget hon predikade. Den var så självklar.