Bloggare sticker upp

Familj Artikeln publicerades

Ekonomistudenten och bloggaren Cedric Jirsell från Åhus är en av årets 100 uppstickare på Shortcuts lista. Han kom också på plats 19 i börs-SM.

Cedric Jirsell har lov från studierna i företagsekonomi i Uppsala och har varit på tillfälligt besök hos sina föräldrar i Åhus för att fira jul. Innan nästa termin startar väntar skidsemester i Alperna.

Under året som gått har han tävlat i handel med värdepapper och i början av december avslutades börs-SM. Cedric Jirsells två portföljer kom på 19:e och 30:e plats av deltagarnas totalt 6 000.


Nyligen fick hanockså utmärkelsen uppstickare och det var Shortcuts som gjorde utnämningen. Shortcuts är en mötesplats på nätet för personer i karriären och har 70 000 medlemmar.

"De är max 40 år fyllda. Och de har gjort Sverige lite färgstarkare under året som gått.", är kriteriet för att bli en av 100 uppstickare. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson, skidåkaren Marcus Hellner och Sydsvenskans journalist Niklas Orrenius är några av namnen som samsas på listan.

– Jag blev förvånad. Så mycket har jag väl inte stuckit i ögonen på folk. Det här har gjort att jag fått uppmärksamhet och personlig marknadsföring, säger Cedric Jirsell.

Anledningen till att han hamnade på listan är hans blogg Zed"s Dead som han startade för ett år sedan. Där skriver han om ekonomi.

– Jag startade den för att jag ville få feedback på mina tankar om aktiesparande. Ju mer provocerande jag skriver, desto mer kommentarer får jag. Bloggen handlar också om politik, entreprenörskap och investeringar.


Cedric Jirsell äruppvuxen i Åhus och läste media på C4-gymnasiet där han var ordförande i elevrådet. Intresset för ekonomi är något som vuxit genom åren.

– Jag har alltid varit intresserad och sparat i fonder länge men när jag gick en utbildning till barchef i Nyköping efter gymnasiet läste vi ekonomi i två veckor och läraren var väldigt duktig och inspirerande. Då började jag lära mig mer om aktiesparande och bestämde mig också för att studera i Uppsala.

Cedric Jirsells aktieinnehav innehåller till exempel H&M och ett antal investmentbolag.

– Jag resonerar så att när man köper en aktie köper man ett företag och blir delägare. Frågan är hur mycket jag är beredd att betala och hur mycket jag får tillbaka. Man ska kunna äga aktierna väldigt lång tid men man måste inte. Man ska kunna sälja om man ångrar ett köp. Jag tycker det är viktigt att förstå verksamheten hos de företag jag investerar i. Bioteknik till exempel kan jag inte investera i eftersom jag inte har en aning. Däremot när det gäller klädbranschen och matvaruhandeln förstår jag dessa och det är lättare att göra en analys. Jag vet var jag går och handlar och var mina vänner handlar, säger Cedric Jirsell.

I framtiden planerar han att läsa ekonomi utomlands och jobba inom bankväsendet.

– Jag vill ta en examen i Schweiz och sedan jobba där inom bank och finans. Min stora dröm är att starta eget företag inom finans. Men det brukar vara så att när man gör ett vägval vänder i en helt annan riktning och sedan kommer man ändå rätt till slut.